Overslaan en naar de inhoud gaan

Antitrust-procedure dreigt voor Apple

Het Amerikaanse ministerie van Justitie onderzoekt of Apple zijn marktpositie bij de distributie van muziek online misbruikt. Het onderzoek zou kunnen uitmonden in een antitrustprocedure, meldt de New York Times op gezag van welingelichte kringen.
Apple iTunes
© Apple
Apple

Het vooronderzoek is volgens de bronnen van de New York Times uitgelokt door Apples reactie op een promotieactie van Amazon. Dat beloofde muziekmaatschappijen extra aandacht voor nieuwe albums, als Amazon die een dag eerder aan de man mocht brengen dan de concurrentie. Dat bleek voor sommige albums, zoals Mariah Careys Memoirs of an Imperfect Angel, goed uit te pakken.

Dat schoot Apple in het verkeerde keelgat. Zijn verkoopmedewerkers begonnen druk uit te oefenen op de muziekmaatschappijen om hun deelname aan Amazons promotiecampagne te verijdelen. Als drukmiddel dreigden de Apple-medewerkers, dat Apple in zijn iTunes-winkel de betrokken albums niet zou promoten.

Ook deze informatie is overigens afkomstig van welingelichte kringen, en van een niet bij name genoemde medewerker van een niet bij name genoemde muziekmaatschappij die de website Billboard.biz te woord stond. Maar als de bronnen van de New York Times gelijk hebben, was dat voldoende om de antitrustmedewerkers op het ministerie van jusitite te alarmeren.

Dat er kritisch gekeken wordt naar Apples doen en laten, is overigens niet verwonderlijk. Op dit moment heeft het bedrijf een aandeel van 69 procent in de Amerikaanse online-verkopen van muziek. Van de totale muziekuitgaven in de Verenigde Staten harkt Apple inmiddels 26,7 procent binnen, aldus marktonderzoeksbureau NPD.

Apple dreigt in nog twee andere onderzoeken naar zijn marktgedrag verzeild te raken. De voorwaarden die het stelt aan ontwikkelaars voor zijn iPhone zijn momenteel ook onderwerp van een vooronderzoek. Dat is gestart na een klacht van Adobe, in het kader van de strijd met Apple over het toelaten van Flash op de iPhone. Daarnaast kijk het ministerie ook of Amerikaanse technologiebedrijven afspraken hebben gemaakt om niet te werven onder elkaars personeelsleden. Naast Apple zouden ook Dell, Google en IBM van het maken van dergelijke afspraken verdacht worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in