Overslaan en naar de inhoud gaan

App-ontwikkelaars eisen bijna 1 miljard euro van Apple in Britse zaak

Apple is het doelwit van een zogeheten collectieve rechtszaak in het Verenigd Koninkrijk waarin een schadevergoeding van bijna 1 miljard euro (785 miljoen pond) wordt geëist van de Amerikaanse iPhone-maker. De claimzaak is aangespannen door Sean Ennis, hoogleraar mededingingsrecht aan de Universiteit van East Anglia in de Engelse stad Norwich, namens 1566 Britse appontwikkelaars.
iOS apps
© Apple
Apple

De ontwikkelaars zijn boos over de hoge prijs die Apple in rekening brengt voor de verkoop van apps via zijn eigen winkel. "Apple heeft misbruik gemaakt van zijn dominante marktpositie door buitensporige commissies in rekening te brengen van 30 procent op apps en in-app-aankopen", verklaarde Ennis. De zogeheten Apple-taks is al jaren een heet hangijzer, mede omdat het ook geldt voor abonnementen en omdat Apple er strikte regels aan koppelt voor bijvoorbeeld prijsniveaus buiten zijn App Store voor iOS-apps.

Poortwachter

Volgens hoogleraar Ennis heeft Apple een dominante positie op de markt van apps voor iOS-apparaten zoals de iPhone en iPad, aangezien de App Store van Apple het enige beschikbare kanaal is voor het distribueren van apps naar gebruikers van deze apparaten. Apple fungeert daarmee als poortwachter. In de Verenigde Staten en Europa ligt het bedrijf al onder vuur vanwege zijn stevige greep op de App Store en het onvermogen van app-ontwikkelaars om hun producten rechtstreeks te verkopen aan gebruikers van Apple-apparatuur.

Apple schikte eerder al voor 100 miljoen dollar een claimzaak van kleine appmakers in de VS. Niet alleen appontwikkelaars, maar ook grotere bedrijven als Spotify klagen over de oneerlijke concurrentie van Apple. De Zweedse muziekstreamingdienst heeft de Europese Commissie gevraagd om het machtsmisbruik van Apple aan te pakken.

Duits toezicht

De Duitse mededingingsautoriteit plaatste Apple eerder dit jaar al onder verscherpt toezicht omdat het in meerdere sectoren veel macht heeft. Apple bepaalt namelijk via zijn miljarden verkochte iPhones voor een groot deel tot welke apps smartphonebezitters toegang krijgen en op welke manier.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
RH
Ron Heinen 13 augustus 2023

Op een smartphone heeft de leverancier van het operating systeem (Google, Apple) een monopolie op de app-distributie via de App Store en staan de content-, informatie-, en geldstromen (voor een deel) onder controle van de App Store.
Een voorbeeld is de rechtszaak van Epic versus Google.
Epic Games, de ontwikkelaar van het wereldwijd populaire spel Fortnite, heeft een rechtszaak aangespannen tegen Google wegens concurrentiebeperkende praktijken op de applicatiemarkten. De kern van de zaak is een geschil over betalingssystemen.
Epic Games wil een apart betalingssysteem voor zijn apps aanbieden om te voorkomen dat het Google 30 procent vergoeding moet betalen voor in-app aankopen via de App Store.
Vele mensen zien de Smartphone en Tablet als de opvolger van de Personal Computer. Dit zijn echter qua architectuur geheel andere devices welke (voor een deel) onder controle staan van de App Stores en Apps.
Op een Personal Computer heeft de gebruiker de content-, informatie- en geldstromen zelf onder controle (mits goed geconfigureerd) en staan deze niet onder controle van een App Store.
Het boek Fire in the Valley geeft een mooi overzicht over de uitvinding van de Personal Computer.
In het boek A History of Modern Computing is op pagina 223 het verhaal te lezen van de uitvinding van de eerste Personal Microcomputer door Intel gebaseerd op de Intel 4004 en 8008 processor. Dit was het Intellec-8 Development System dat in 1973 op de markt kwam, zie figuur 7.4 en https://www.computinghistory.org.uk/det/3366/intellec-8/
Dit was ver voordat de Apple I en II, Tandy TRS-80 en Commodore PET in 1977 op de markt kwamen, zie https://www.computerhistory.org/timeline/1977/
Op https://math4sci.com is op de foto MATHEMATICS OF COMPUTING de HP-65 programmeerbare calculator te zien welke door HP geintroduceerd werd in 1974 als de eerste "Personal Computer", zie https://www.hpmuseum.org/hp65.htm

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in