Bengalese IT-bedrijven openen kantoor in Amsterdam
Uurtarieven in de range van 10 tot 20 euro
De meeste deelnemers in het consortium hebben al ervaringen met Europese opdrachtgevers, in een aantal gevallen zelfs in Nederland. Volgens Paul Tjia van het in offshoring naar minder voor de hand liggende locaties gespecialiseerde GPI Consultancy, zijn er technisch en qua samenwerking goede mogelijkheden voor betrokken bedrijven. Qua toewijding en prijsstelling zijn de Bengalese bedrijven - met uurtarieven die merendeels in de range van 10 tot 20 euro liggen - zeer concurrerend.
Toch noemt Tjia het initiatief in Amsterdam 'uitdagend': "Ik heb al eerder vergelijkbare samenwerkingen gezien, maar er zijn er maar weinig die op lange termijn overleven". Het belangrijkste probleem dat Tjia voorziet is de verdeling van het werk, als een opdracht eenmaal binnen is: “Als de klant open laat wie het werk mag uitvoeren, dan moeten ze zelf uitmaken wie wat gaat doen. De kans is groot dat er dan spanningen ontstaan, vooral omdat het bedrijven zijn die toch grotendeels overlappen wat betreft competenties. En als de klant zelf kiest, dan krijg je al gauw dat het werk naar de meest ervaren partij gaat, die daardoor zijn referentievoorsprong op de consortiumgenoten verder vergroot.”
Jaarlijks 5000 afstudeerders met IT-achtergrond
Tjia is op de openingsdag een van de sprekers op een miniseminar over offshoring. Andere sprekers zijn onder meer Martin Labbé van het International Trade Centre van de United Nations en directeur Cees Nieboer van Bengalese HawarIT. HawarIT is - zoals de naam van de directeur enigzins doet vermoeden - een van de partijen met die nodige ervaring in de Nederlandse markt. Het bedrijf werkte onder meer voor Schiphol Airport, IND en een aantal Nederlandse gemeenten. Met ruim 70 medewerkers - zusterbedrijf HawarData meegeteld - is Hawar een van de grotere deelnemers in het Consortium.
Volgens Tjia beschikt Bangladesh als opkomende economie over een groot aantal hooggekwalificeerde IT'ers: “Alleen al in de hoofdstad Dhaka studeren elk jaar circa 5000 studenten af met een IT-achtergrond. Het land beschikt over alle voordelen van India (opleidingsniveau, structuur, beheersing Engelse taal) maar is daarbij meer competitief qua prijs. Zo verdient een programmeur gemiddeld vijfduizend dollar per jaar.” IT onderzoeks- en consultancybureau Gartner noemde Bangladesh onlangs nog als een van ‘s werelds '30 Leading Locations for Offshore Services'.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee