Facebook deelt rekencentrumgeheimen

Google rapporteerde voor de wintermaanden van 2010 een PUE van 1,13.
Met deze prestatie zal Facebook ongwetwijfeld de milieucritici wat milder stemmen. De keuze van de locatie ontmoette zware kritiek uit die hoek, omdat de elektriciteitscentrale die Facebook van energie voorziet kolengestookt is.
Nieuwe koelmethode
Een deel van de winst komt van een nieuwe aanpak van de koeling. Die berust op verdamping van water dat op bedden van schuimplastic gesprenkeld wordt. Buitenlucht wordt binnengelaten om dat proces naar behoefte te laten verlopen. Het gebouw is daarom zo georiënteerd, dat ‘s zomers en ’s winters optimaal geprofiteerd wordt van de heersende winden. Daardoor zijn geen koelmachines ('chillers') nodig.
Het rekencentrum van Facebook maakt ook geen gebruik van transformatoren. De 480 Volt die aangeleverd wordt door de energiemaatschappij wordt rechtstreeks het rekencentrum ingevoerd. Een speciaal ontworpen schakelbord bij de servers haalt daar de 277 Volt uit die nodig is voor de servers door maar twee van de drie fasen van de krachtstroom af te tappen.
Speciaal ontworpen servers
Facebook heeft ook zijn servers speciaal laten ontwerpen. Deze servers ‘zonder toeters of bellen’ springen 38 procent zuiniger om met energie dan standaard servers, en zijn bovendien 24 procent goedkoper.
Ze zijn anderhalf maal zo dik als normale rekencentrumservers (in terminologie 1,5 U, oftewel bijna 6,75 centimeter), maar kunnen daardoor hogere koelribben met een groter oppervlak bergen. Daardoor hoeft minder lucht door de servers geblazen te worden om deze op temperatuur te houden.
Specificaties openbaar
De specificaties van de technieken die Facebook heeft gebruikt, heeft het openbaar gemaakt op de website Open Compute. Oprichter Mark Zuckerberg van Facebook wil daarmee recht doen aan de open-sourcegrondslagen van zijn bedrijf. Het hoopt dat start-ups profiteren van zijn ideeën, en hoopt à la open source ook zelf weer te profiteren van ideeën van anderen.
Facebook heeft bij de ontwikkeling van zijn zuinige rekencentrum samengewerkt met Alfa Tech, AMD, Intel, Power One en Quanta. Bij de verdere verfijning van de technologie betrekt Facebook ook Dell, HP, Rackspace, Skype en Zynga.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee