FCC stemt netneutraliteit weg, zoals verwacht
In een eigen verklaring stelt de FCC dat het nu actie heeft genomen "om internetvrijheid te herstellen".
FCC-voorzitter Pai stelt namelijk dat strikte overheidsregulering niet alleen overbodig is, maar ook een onnodige last vormt voor het hele internet-ecosysteem. "De FCC heeft vandaag gestemd voor herstel van het oude, tweepartijdige, lichte reguleringsraamwerk dat al bijna twintig jaar heeft gezorgd voor snelle internetgroei, openheid en vrijheid", aldus het vandaag uitgegeven persbericht.
Afknijpen en factureren
Voorstanders van de nu weggestemde netneutraliteit wijzen er juist op dat de afschaffing zal leiden tot praktijken die vrijheid online beknotten openheid beperken, groei remmen en innovatie smoren. De verdenking heerst dat grote internetproviders - zeker diegenen met eigen contentdiensten, zoals kabelbedrijven - bepaalde internetdiensten gaan benadelen, andere diensten juist voortrekken en hoe dan ook extra kosten kunnen gaan rekenen.
Deze pessimistische verdenking is deels gebaseerd op zakenpraktijken uit het verleden waarbij internetproviders en telco's zich schuldig hebben gemaakt aan afknijpen van bepaalde sites en diensten (zoals bijvoorbeeld Netflix) en verkeersstromen (zoals bijvoorbeeld VoIP). Strikt gezien gaat het hier alleen om internetdiensten aan consumenten in de Verenigde Staten. Dit dreigt echter innovatie door start-ups in de kiem te smoren en heeft indirect ook impact op Nederland.
Nepneutraliteit
De FCC wuift deze en andere kritiek weg. De overheidscommissie stelt dat het de kwestie uitgebreid heeft geanalyseerd, zowel juridisch als ook economisch. Daarnaast claimt de telecomtoezichthouder dat het uitgebreid de reacties van consumenten en belanghebbenden heeft onderzocht. Feit is echter dat veel reacties van burgers vervalst of zelfs volledig nep blijken te zijn. Daarnaast speelt er een controverse over het achterhouden van klachten over netneutraliteitsschendingen. In beide kwesties liggen de FCC en voorzitter Pai dwars.
De door president Donald Trump benoemde bestuurder van de telecomtoezichthouder was voorheen al lid van de FCC, en heeft in 2015 tégen het aannemen van wettelijke netneutraliteit gestemd. De FCC heeft toen internettoegang als algemene dienst gedefinieerd, waardoor internetaanbieders worden geclassificeerd als algemene communicatieverzorgers (common carriers) die dan niet mogen discrimineren in hun doorgifte van data. Pai was voor zijn aantreden bij de FCC lange tijd in dienst bij telecombedrijf en internetaanbieder Verizon, waar hij als jurist bezig was met mededingingszaken en overheidsregulering.
Nasleep
De afschaffing van netneutraliteit in de VS kan nog door het Amerikaanse Congres ongedaan worden gemaakt. Diverse initiatieven en oproepen daartoe springen nu op. Daarnaast kan de herdefiniëring van internetaanbieders nog worden aangevochten in de rechtszaal. Vóór 2015 zijn er al diverse rechtszaken gevoerd over netneutraliteit in de VS, ook over de bevoegdheid van de FCC. In het nu aangenomen plan geeft de telecomzichthouder de jurisdictie over netneutraliteit aan de FTC (Federal Trade Commission) die dan op grond van oneerlijke concurrentie of misleidende praktijken kan handhaven.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee