Google versnelt internetverkeer
Inefficiënties uit HTTP gehaald
SPDY haalt inefficiënties weg in het HTTP-protocol. De ontwikkelaars van dat protocol konden niet voorzien welke vlucht het internet zou nemen, en werkten natuurlijk ook met een minder geavanceerde infrastructuur. Mede als gevolg daarvan hebben ze ontwerpbeslissingen genomen die nu ongelukkig uitpakken.
Zo is HTTP ontwikkeld voor de afhandeling van één bestandsoverdracht per sessie. Een hedendaagse webpagina kan makkelijk uit tientallen componenten – en dus evenzovele bestanden – bestaan, en onder HTTP wordt dan herhaaldelijk dezelfde header verzonden. Een ander voorbeeld van de inefficiëntie van HTTP is, dat iedere download van een elementje onder HTTP moet wachten tot de client daarom vraagt. Servers kunnen niet ongevraagd informatie sturen naar een client, ook al is zonneklaar dat die daar op zit te wachten.
Winst in de praktijk: 15 procent
SPDY – eerder een aanvulling op dan een vervanging van http - attaqueert deze problemen door gebruik te maken van multiplexing, compressie van HTTP-headers, en prioritering van HTTP-requests. In de experimentele opzet boekten de ontwikkelaars snelheidswinsten van 27 tot 60 procent; in de praktijk blijft daar zo’n 15 procent van over. Google meet dat door te vergelijken met de 1 procent van de gevallen waarin het SPDY niet inschakelt.
SPDY is geen ‘Google-only’-technologie, maar het vraagt wel aanpassingen in de client (de browser) en de serversoftware. Buiten Google is de techniek niet echt omarmd, al hebben de eerste volgers zich inmiddels wel gemeld. Zo is SPDY in gebruik genomen door het Canadese Strangeloop – dat een onlinedienst biedt voor het versnellen van laadtijden van websites. Het bedrijf constateert een verbetering van 10 tot 20 procent.
Wachten op Microsoft en Mozilla
Google gaat SPDY ook inbouwen in de browser van zijn Android voor mobiele apparatuur. De echte doorbraak zou moeten komen als ook de leidende browsers Internet Explorer en Firefox gebruik gaan maken van SPDY. Want pas dan wordt het voor uitbaters van websites echt interessant om SPDY te implementeren. Volgens Google heeft Mozilla, de ontwikkelaar van Firefox, al wel belangstelling getoond.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee