Linux-deals Microsoft gaan niet echt over octrooien
De overeenkomsten vloeien voort uit Microsoft’s eerdere bewering dat er code in Linux zou zijn verwerkt waarop Microsoft in totaal 235 octrooien heeft.
Non-issue
Vooral de overeenkomst met het nogal onbeduidende Xandros valt op. Xandros, een Canadese Linux-distributeur die met minder dan een procent marktaandeel niet vaak op Linux-lijstjes voorkomt, ontkent bij monde van CEO Andreas Typaldos vreemd genoeg dat er over octrooien is gesproken, terwijl het gezamenlijke persbericht melding maakt van ‘intellectual property assurance’, waarvoor Microsoft Xandros-klanten zal voorzien van ‘patent covenants’. Typaldos: “Wij geloven niet dat Linux octrooien schendt en we zijn er niet om gevraagd. Het is een non-issue voor ons.”
Dat het vrijwaren van gebruikers van juridische consequenties van het gebruik van ‘misbruikte code’ in Linux niet echt een basis heeft, werd vorige week al pijnlijk duidelijk toen SCO zijn tweedekwartaalcijfers publiceerde. SCO’s activiteit SCO Source, waarbij Linux-gebruikers mogelijke juridische claims van SCO tegen het misbruik van code in Linux kunnen afkopen, leverde zegge en schrijve nul dollar op, nadat de afgelopen jaren er nooit meer dan enkele tienduizenden dollars per kwartaal werd binnengehaald. Niemand neemt de kennelijk onbewijsbare claims van SCO, dat IBM en anderen software van SCO oneigenlijk hebben verwerkt in Linux, dus nog serieus.
Uiteraard is Microsoft een ander bedrijf, maar de kans dat Microsoft’s vergelijkbare bewering in de praktijk anders zou kunnen uitpakken, is niet groot. Linux-bedenker Linus Torvalds keerde onlangs de zaken zelfs helemaal om: “Het ik waarschijnlijker dat Microsoft octrooien schendt dan dat Linux dat doet. Als de broncode van Windows aan dezelfde kritische controle zou kunnen worden onderworpen als Linux, zou blijken dat Microsoft octrooien van andere bedrijven schendt”, zei hij tegen InformationWeek. Torvalds stelt daarbij dat het fundamentele werk aan besturingssystemen al voor het eind van de jaren zestig is voltooid en dat IBM daarvoor de octrooien destijds verworven heeft – octrooien die overigens al lang zijn verlopen.
Een teken dat het Microsoft er in de praktijk vooral om gaat zijn Windows-systemen goed te laten samenwerken in gemengde omgevingen met Linux-servers, is zijn benoeming van een ‘Director of Linux Interoperability’. Tom Hanrahan, voorheen engineering-hoofd van de Linux Foundation, gaat de samenwerking met Novell tot een succes proberen te maken voor zover het interoperabiliteit betreft. Hoewel Novell zelf al in december een tegenhanger benoemd heeft, toont Microsoft daarmee toch zijn inhoudelijke betrokkenheid.