Microsoft jaagt Linux-gemeenschap in de gordijnen
Begin deze maand kwamen Microsoft en Novell overeen dat de eerste als reseller voor de ondersteuning van SuSE Linux gaat optreden, bij de installatie van SuSE Linux-servers in Windows-netwerken. Microsoft steekt ook geld in daarop gerichte marketing. Daarnaast betaalt Novell 40 miljoen dollar aan Microsoft voor diens belofte af te zien van claims tegen mogelijk patentmisbruik in SuSE Linux. Het is vooral over die laatste afspraak waarover onrust is ontstaan.
Steve Ballmer zei vorige week nog eens expliciet dat Linux het intellectueel eigendom van Microsoft gebruikt. De patentovereenkomst was nodig om Novell zijn SuSE Linux-klanten te kunnen laten vertellen dat ze – ook al hebben ze zo’n ‘verborgen aansprakelijkheid op hun balans’ – niet in juridische problemen zullen raken.
Novell heeft publiekelijk afstand genomen van Ballmers claim en stelt dat beide bedrijven beloofden elkaar niet te zullen vervolgen om inbreuk op patenten, alleen maar om de wederzijdse klanten gerust te stellen die zich zorgen maken om de risico’s van gemengde omgevingen. Het wegnemen van die zorgen kost beide bedrijven nu immers veel geld. Het was Microsoft die de patentafspraak in de overeenkomst wilde meenemen.
“Onze overeenkomst is op geen enkele wijze een erkenning dat Linux in strijd is met enig intellectueel eigendom van Microsoft. Iets anders beweren is gewoon angst, twijfel en onzekerheid zaaien en levert geen eerlijke basis op voor concurrentie”, stelde CEO Ron Hovsepian. Microsoft zegt in een haastig opgestelde nadere verklaring dat Microsoft en Novell ‘het eens zijn met elkaar van mening te verschillen’ over de kwestie.Novell is door open-sourceprotagonisten evenzeer bekritiseerd als Microsoft, na de bekendmaking van de overeenkomst. Gaat Novell immers niet voor eigen gewin bij Microsoft op de bagagedrager zitten bij diens ongefundeerde kruistocht tegen Linux?
Eben Moglen, advocaat van de Free Software Foundation, ziet daarnaast een simpel probleem met de GPL-licentie: “Als je overeenkomt iemand een vergoeding te betalen voor het recht om GPL-software te verspreiden, mag je het niet verspreiden onder de GPL.” Moglen denkt overigens hét middel in handen te hebben om de Microsoft-Novell-overeenkomst te neutraliseren: GPL 3. Die zou kunnen vermelden dat patentgerelateerde beloften aan een deel van de gebruikers van de software automatisch gaan gelden voor álle gebruikers.