NXP schrapt 4500 banen
Wereldwijd sluit NXP drie fabrieken, waaronder die in Nijmegen. Verder worden er fabrieken gesloten in New York en Hamburg. De fabriek in het Franse Caen wordt te koop gezet. "Indien de verkoop niet slaagt, zal ook deze fabriek worden gesloten'', zegt Van Houten. De activiteiten van de fabrieken die hun deuren sluiten zullen naar de bestaande fabrieken worden verplaatst, waardoor deze een betere bezettingsgraad krijgen. Het grootste deel van de productie verhuist naar Nijmegen, Hamburg en Singapore.
Dat het slecht ging met de voormalige halfgeleiderdivisie van Philips, was al langer duidelijk. De capaciteit van de fabrieken wordt momenteel maar voor ongeveer 70 procent gebruikt. Eind augustus kondigde het bedrijf aan "substantiële maatregelen'' te moeten nemen om het voortbestaan van het bedrijf te garanderen. De omvang van de reorganisatie is echter veel groter dan de meeste vakbonden hadden verwacht. "We wisten dat de reorganisatie een behoorlijk omvang zou hebben, maar 4500 is natuurlijk immens veel'', zei FNV-bestuurder Ron van Baden weten. Vakbond CNV eist zelfs een ,,diepgravend'' onderzoek naar de rol van het management bij de huidige gang van zaken. "Je kunt jezelf de vraag stellen of het management altijd een helder beeld voor ogen heeft gehad over de kansen en mogelijkheden van de onderneming'', zegt bestuurder Arthur Bot.
Met de maatregelen wil NXP vanaf 2010 jaarlijks 550 miljoen dollar (391 miljoen euro) besparen. In de tweede helft van 2009 moet al sprake zijn van een positieve kasstroom. Er zal vooral worden gesneden bij de productieafdelingen, de centrale onderzoeksafdeling en ondersteunende functies. De reorganisatiekosten bedragen 800 miljoen dollar (568 miljoen euro).
De waardevermindering van de Amerikaanse munt, dwong NXP 180 miljoen dollar af te schrijven. De onderneming ontvangt zijn inkomsten in dollars, maar de kosten worden in euro's berekend. "Op de korte termijn kun je je tegen valutaschommelingen indekken, maar dat werkt niet op de lange termijn'', zei topman Frans van Houten in een toelichting. Inmiddels stijgt de dollar weer, maar volgens Van Houten is dit historisch gezien nog "marginaal''.
De chipmaker heeft sinds begin dit jaar last van een afzwakkende markt. "Dit hadden wij twee jaar geleden nog niet kunnen voorzien'', verklaart Van Houten. Philips besloot in 2006 om de conjunctuurgevoelige chipactiviteiten af te stoten. "De markt groeide toen met 10 procent per jaar. Nu staat het stil'', zegt Van Houten. Philips heeft nog altijd een aandeel van 20 procent in NXP. NXP heeft onder meer last van de gedaalde productie van auto's. "Het aantal chips in een auto neemt weliswaar toe, maar dit weegt niet op tegen de lagere autoproductie'', zegt Van Houten. Toch wil NXP zich hoofdzakelijk blijven richten op de autosector, naast de markt voor identificatiechips en chips in huishoudelijke producten.FNV-bestuurder Ron van Baden vermoedt dat de problemen deels worden veroorzaakt door hoge rentelasten als gevolg van de grote schuldenlast van NXP. Durfkapitalisten, waaronder KKR en Alpinvest, kochten in 2006 een belang van 80 procent in NXP voor 6,4 miljard euro. Dit bedrag kwam grotendeels op de balans van NXP te staan. Volgens topman Van Houten is het bedrijfsresultaat het belangrijkst. Hij wijst kritiek dat als gevolg van de overname door de durfkapitalisen bezuinigd moet worden op met name de onderzoeksuitgaven van de hand. "Deze uitgaven bedragen rond de 17 procent van de omzet, in lijn met andere grote chipfabrikanten.''
De reorganisatie moet resulteren in een jaarlijkse kostenbesparing van 550 miljoen dollar (391 miljoen euro). De herstructureringskosten bedragen 800 miljoen dollar (568 miljoen dollar). Eerder kondigde NXP al aan maatregelen te moeten nemen om het voortbestaan van de onderneming te garanderen.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee