Overslaan en naar de inhoud gaan

Standaards volgen blijft lastig voor Microsoft

Er is volop discussie over de technische standaarden waarvan het wereldwijde web gebruikt maakt. Van Internet Explorer 8 (IE8) van Microsoft is een bètaversie verschenen en van de Acid-test, een web­pagina die browsers langs de standaardenmeetlat houdt, is de – veeleisende – versie 3 verschenen. De verschillen tussen de belangrijkste browsers lijken er vooralsnog niet echt kleiner op te worden.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Het blijft dus nog even worstelen voor web­ontwikkelaars, terwijl het belang van de browser blijft groeien door alle ‘Ajax’-ontwikkelingen (met dynamische interfaces in een webpagina) en het groeiende aantal bedrijfsapplicaties met een (optionele) webinterface.
Een bedrijf dat veel met de mogelijkheden en onmogelijkheden van de verschillende browers te maken heeft, is het Nederlandse Backbase. Dat levert een raamwerk waarmee ontwikkelaars webapplicaties kunnen bouwen die qua interactiviteit, grafische mogelijkheden en gebruiksgemak het uiterste uit een webpagina halen. Het Backbase-raamwerk schermt ontwikkelaars grotendeels af van de verschillen tussen de diverse browsers. Maar dat betekent wel dat de mensen bij Backbase zelf bovenop die verschillen moeten zitten. En dat betekent ook dat ze IE8 al aan grondige inspectie hebben onderworpen.
Sergey Il’insky, tech lead bij Backbase en Gerbert Kaandorp, CTO bij hetzelfde bedrijf, zijn er nuchter over. De IE8-bèta mag dan door de acceptatie van CSS 2.1 en HTML 5 voor de enkele jaren oude Acid2-test zijn geslaagd, voor echt vooruitstrevende webontwikkelaars – en daar richt Backbase zich op – is er weinig verbetering. “Microsoft heeft in feite de wereld van DynamicHTML geschapen, wat later Ajax is gaan heten”, zegt Il’insky. Maar het bedrijf stelt zich al jaren niet meer op als protagonist van webstandaarden en daarin lijkt nu weinig verandering te zijn gekomen. “Dynamisch HTML of Ajax gaat over DOM (Document Object Model), CSS, HTML en JavaScript, en het belangrijkste daarin is DOM, dat als een soort lijm fungeert voor de andere drie en je in staat stelt HTML-elementen over het scherm te verplaatsen. DOM is juist waarin IE steeds is afgeweken en met IE8 verandert dat niet.” Waar Safari, Firefox en Opera al (bijna) op versie 2 van DOM zitten, heeft Microsoft alleen zijn eigen wijzigingen aangebracht in ‘versie 0’, zoals Il’insky en Kaandorp het noemen.
Kaandorp: “Iemand die een web-applicatie wil ontwikkelen, wil de gebruikersinterface op een consistente manier kunnen manipuleren, zodat er niet voor elke browser uitzonderingen nodig zijn.” Backbase’ Presentation Client is een gereedschap voor ontwikkelaars om die consistentie te realiseren, door het toevoegen van API’s die ook bijvoorbeeld de Microsoft-browsers ‘DOM-2-compliant’ maken.
De verschillen in CSS en HTML tussen de verschillende browsers zijn vaak veel kleiner, stellen de Backbase-technici. “Je kunt misschien zeggen dat IE8 nu voor 80 of 90 procent gestandaardiseerd is, maar het zit hem in de details die van echte generieke ontwikkeling een probleem maken”, zegt Kaandorp.
Microsoft heeft bij de aankondiging van IE8 drie standaardenniveaus aangekondigd. Eén voor de oude situatie, één voor het IE7-niveau en een nieuwe ‘super standards mode’, waarbij in eerste instantie de tweede modus als default zou gelden, met als verklaring: ‘We willen het web niet breken.’ Sites waarvan de ontwikkelaars zich niet aan de nieuwste standaarden houden zouden er gebrekkig uit komen te zien. Verrassenderwijs heeft Microsoft nu toch voor de ‘super standards mode’ gekozen.
Gartner ziet in IE8 wel iets van ‘het nieuwe Microsoft’ terug: meer standaardgeoriënteerd en meer interoperabel. Maar de browser moet met twee werelden rekening houden, zeggen analisten Ray Valdes en David Mitchell Smith. De ene is de wereld van de ‘enterprise’-ontwikkelaars, die doorgaans de doorontwikkeling van bestaande standaarden niet volgen en enkel willen dat hun webpagina’s gewoon werken, ook al zijn ze niet correct ontwikkeld. De andere wereld is die van ‘web 2.0’, die zich buiten de bedrijfs-wereld afspeelt en die gedragen wordt door ontwikkelaars die de nieuwste standaarden gebruiken en die IE nog steeds zien als beneden de maat. Gartner adviseert bedrijfsontwikkelaars in ieder geval niet alleen naar Microsoft-browsers te kijken.
Kaandorp en Il’insky denken dat er inderdaad dingen zullen misgaan als IE8 later dit jaar breder wordt ingevoerd.Veel sites werken namelijk met bepaalde trucjes die de incompatibiliteit omzeilen en daar zullen in de nieuwe browser problemen mee optreden. Kaandorp: “Maar het zou makkelijk te repareren zijn. En wat je vaak ziet is een IF-ELSE-statement: IF browser is IE, doe dit; ELSE doe dat. Dus dan hoeft alleen maar dat statement weggehaald te worden.”
Voor ontwikkelaars wordt het leven er de komende tijd nog niet gemakkelijker op. Er komt tenslotte een nieuwe browser bij waarvoor webpagina’s óók weer getest moeten worden. Kaandorp: “De echte voordelen van de nieuwe standaarden worden pas duidelijk als niemand meer IE7 gebruikt. Dat duurt nog een paar jaar.”
Il’insky verwondert zich erover dat Microsoft in deze situatie is geraakt terwijl het bedrijf in feite de Ajax-benadering heeft uitgevonden. Het XML http-request dat gegevens van de server laat halen zonder de pagina te hoeven verversen, is door Microsoft bedacht. Maar dat soort ontwikkelingen heeft bij Microsoft stilgelegen met de lange periode die IE7 op zich liet wachten. “Het rare is dat ze ook daarin nu weer voor hun eigen oplossing kiezen en niet voor de W3C-oplossing die de andere browsers inmiddels gebruiken.”
/f.blankena@sdu.nl

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in