Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple zegt sorry

Schok, verbijstering en blijdschap. Apple lijkt nu echt naar z'n Mac-klanten te luisteren, na jaren van klachten, gemopper en leed. Klachten over moeten aankopen en meezeulen van dongles; om van USB-c te kunnen gaan naar HDMI, USB-A, en andere tegenwoordig nog gebruikte aansluitingen. Gemopper over het beperkte nut - of zelfs: de nutteloosheid - van de Touch Bar, maar vooral het verlies van fysieke functietoetsen. Leed over de schade die een simpel stofdeeltje kan aanrichten.
MacBook Pro 16 inch
© Apple
Apple

De botte doorvoering van USB-c, ten nadele van andere aansluitingen, is passé. Het opdringen van een functioneel veelzijdige aanraakstrook, en daarmee het verlies van blind te gebruiken F-toetsen, is voorbij. De designgedreven drang naar dun, dunner, dunst ten koste van een praktijkbestendig toetsenbord is de deur uit. De nieuwe MacBook Pro-modellen doen meerdere stappen terug, naar het verleden. Apples sorry wordt zelfs gecompleteerd met de ooit geliefde magnetische stroomaansluiting MagSafe, in een nieuwe uitvoering.

Topdesigner Ive

Sommigen speculeren dat de exit van Apples topdesigner Jony Ive dit alles mogelijk heeft gemaakt. De oh zo invloedrijke ontwerper die samen met wijlen Steve Jobs - en een team van minder bekende designers en techneuten - verantwoordelijk is voor veel van Apples herstel sinds eind vorige eeuw. Het is nu moeilijk voor te stellen, maar het grote en invloedrijke Apple met zijn enorme beurswaarde stond ooit aan de rand van de afgrond.

De kleurrijke iMac G3, de intuïtieve iPod, de vereenvoudiging van productlijnen, de ultradunne MacBook Air, de revolutionaire iPhone, de veelbelovende iPad en nog meer innovaties hebben Apple gebracht tot waar het enkele jaren terug was. En toen, toen steeg de innovatiedrang het bedrijf naar het hoofd? Of was het Ive die vorm vóór functie stelde? Of was het CEO Tim Cook die strategische missers goedkeurde zoals de uitbanning van poorten, de promotie van de Touch Bar, de verdunning tot een té kwetsbaar toetsenbord, enzovoorts?

Topman Jobs

Anderen menen echter dat nu de innovatiegolf van Apple-grondlegger Steve Jobs de nek om is gedraaid. De protesten tegen Apples keuze voor USB-c (en het verwijderen van legacypoorten) doen namelijk denken aan de protesten ooit tegen USB-A (en het verwijderen van het diskettestation, in de iMac G3). Na een tijdje van gemopper en gewenning zijn Mac-gebruikers toen toch gearriveerd in de toekomst die Apple voorzag. En de toekomst die het bedrijf ook wel wat afdwong.

Apple zegt nu dus eigenlijk sorry voor de MacBook-situatie van de afgelopen jaren. Nadat het eerder al eens verbloemd sorry heeft gezegd over de zwarte Mac Pro. Dat kokervormige werkstation uit 2013 was klein, stil en een wonder van design. Maarrr, het was niet uitbreidbaar en daarmee niet zo geschikt voor professionals. Vervolgens heeft Apple verbetering beloofd, alleen zaten pro-gebruikers daar jaren in het ongewisse op te wachten.

Sorry na sorry

Na ruim 2 jaar is die belofte ingelost, met een nieuw ontwerp voor de Mac Pro. Dat high-end werkpaard heeft daarbij ook een pro-prijskaartje gekregen. Voor MacBooks is nu na jaren van gemor ook verbetering gebracht. Oké, met nog wel een nieuw innovatiedingetje: de bij iPhones geïntroduceerde uitkeping bovenin het scherm. Die zogeheten notch is iets waar een aantal mensen over valt. Maar op andere punten zegt Apple nu toch echt sorry. Dus, kunnen we afgelopen jaren vergeven, en zelfs vergeten?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in