Overslaan en naar de inhoud gaan

Hyves teruggehaald uit de dood

Het Archive Team is een los/vaste combinatie van mensen uit de archiefwereld, programmeurs, schrijvers en anderen die het digitale erfgoed in de wereld willen veiligstellen. Hun motto is: "Het verleden is onze toekomst" en ze pikken het niet dat grote hoeveelheden digitaal erfgoed zomaar overboord worden gezet. De groep is al actief sinds 2009 en heeft sindsdien al een aantal dataverzamelingen gered.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Warrior-software

De groep maakt gebruik van rekenkracht die door leden en sympathisanten wordt geleverd. Zij doen dat door een Warrior-module te downloaden en deze op hun hardware te laten draaien. Een Warrior is een virtuele machine, die verder geen contact heeft met de data van het systeem, maar alleen gebruik maakt van de resources. In feite vormen alle deelnemers aan een project zo een vrijwillig botnet.

Hyves

Het leeghalen van Hyves, of liever gezegd het afschrapen van de inhoud, heeft een paar weken gekost. Er is gewerkt in fasen, de eerste daarvan had het doel om de gebruikers op te sporen. Fase 2 behelsde het kopiëren van de data om die daarna naar een centrale server te uploaden. Er zijn ongeveer 9 miljoen gebruikersprofielen met inhoud op deze manier gekopieerd.

Discussie

In de Nederlandse archiefwereld is wisselend gereageerd op het initiatief. De reacties liepen uiteen van "prima dat de gegevens op deze manier zijn veiliggesteld" tot "mag dat eigenlijk zo maar?". De laatste redenering heeft betrekking op het eigendom van de gegevens. Zijn de data van de ex-gebruikers van Hyves, of van de exploitant Telegraaf Media Groep (TMG)?

Privacy

Op forumsite Archief 2.0 vraagt Bert de Vries, directeur van het HCO: Historisch Centrum Overijssel (voorheen Rijksarchief in Overijssel), zich af wie nu de privacy van de gegevens gaat bewaken. Wordt dat een taak van het Archive Team? De inhoud van Hyves is gered omdat het gaat om internetcultuur en social media in een nieuwe tijd, altijd interessant voor een reconstructie over 100 jaar! Maar zijn daarvoor de geredde data nodig? De Vries denkt, dat dat net zo goed had kunnen gebeuren door het veiligstellen van het functioneel ontwerp van Hyves.

Overledenen

Sociale media zijn een relatief nieuw fenomeen en het is opgezet vanuit de gedachte dat alles altijd zal blijven bestaan. Dat is dus niet zo. De sociale netwerken kunnen doodgaan, maar ook de gebruikers kunnen overlijden. In dat laatste geval is totaal onduidelijk wat er met de profielen moet gebeuren. Dat lijkt een taak voor de gebruikers zelf, maar uit onderzoek van Nuvema Uitvaartverzekering blijkt dat 88 procent van de gebruikers niets heeft geregeld. Zelfs 65 procent heeft er nooit over nagedacht wat er met hun profiel moet gebeuren na overlijden.

Diverse mogelijkheden

Nuvema Uitvaartverzekering heeft een Social Media Testament ontwikkeld waarmee gemakkelijk kan worden aangeven wat er met de online profielen moet gebeuren na een overlijden. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals:

  • Profiel geheel verwijderen
  • Profiel overdragen aan een derde, bijvoorbeeld familielid
  • Profiel fixeren en omzetten in een herdenkingsmonument


Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in