Overslaan en naar de inhoud gaan

Nooit genoeg getest

Dat bugs dramatische gevolgen kunnen hebben, heeft de Boeing 737 MAX 8 wel bewezen. Door een reeks aan fouten ontstonden twee fatale crashes. Maar met een goed en uitgebreid testbeleid hadden die mogelijk voorkomen kunnen worden.
Klok, zandloper
© CC0/Pixabay License
CC0/Pixabay License

De problemen bij Boeing staan niet op zichzelf. Ieder IT-project en ieder stuk software bevat een fout. Dat is logisch: fouten maken is menselijk en IT is mensenwerk. Gelukkig zijn de gevolgen van bugs in de meeste gevallen niet zo dramatisch als bij Boeing, maar dat neemt niet weg dat testen bij ieder project van groot belang is. Een slecht werkende betaalknop kost een webwinkel al snel veel omzet en slechtwerkende software zorgt voor een leegloop onder klanten.

De meeste bedrijven en IT’ers lijken zich daar gelukkig van bewust. De overgrote meerderheid voert namelijk diverse tests uit, blijkt uit onderzoek van AG Connect onder 199 IT’ers. 21% van de respondenten besteedt hier zelfs meer dan 10 uur per week aan. Toch lijkt testen soms een ondergeschoven kindje te zijn.

Er zijn namelijk ook diverse plekken waar weinig of zelfs helemaal niet wordt getest. Daar klagen IT’ers dat het te veel tijd kost. En ook voor code reviews – waarmee al veel fouten uit de code gehaald kunnen worden – is lang niet altijd tijd.

Het gebrek aan tijd is een trend binnen de IT, vermoedelijk door de extreme schaarste op de arbeidsmarkt. Omdat er zo weinig mensen beschikbaar zijn om het werk te doen, hebben de mensen die er wel zijn een enorme werklast. “Snel een nieuwe feature bouwen en door”, lijkt het motto soms te zijn. Daardoor is er geen tijd voor persoonlijke ontwikkeling, refinement of voor het testen van software.

Maar het niet testen van software kost je op de lange termijn juist alleen maar meer tijd. Zoals gezegd bevat ieder IT-project minimaal één fout. Dat is een garantie. Wie veel tijd besteedt aan testen, haalt veel van die fouten er al uit. Maar wie het testen overslaat, kan ervan uitgaan dat hij later alsnog tijd moet besteden aan het weghalen van fouten. En dan zijn ze mogelijk ook nog moeilijker te vinden. Wie tijd wil winnen, moet dus tijd investeren.

Magazine AG Connect

Dit artikel is ook gepubliceerd in het magazine van AG Connect (novembernummer, 2020). Wil je alle artikelen uit dit nummer lezen, klik dan hier voor de inhoudsopgave.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in