Overslaan en naar de inhoud gaan

Waarom je maar niet van Facebook af lijkt te kunnen komen

Het blijkt bijzonder lastig om Facebook blijvend de rug toe te keren, nadat je daar eenmaal toe besloten hebt. Onderzoek van wetenschappers aan de Cornell University laten zien waarom dat zo is.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Een eindeloze stroom berichten, foto's en selfies waar je feitelijk niet in geïnteresseerd bent. De realisatie dat Facebook ongebreideld privégegevens verzamelt. De tijd dat je aan een schermpje gekluisterd raakt. Allemaal redenen waarom sommigen Facebook helemaal zat worden.

Maar afscheid nemen van Facebook, dat blijkt in de praktijk helemaal niet zo simpel. Na korte tijd zonder begint het bij velen al weer te kriebelen. Wetenschappers van de Cornell University zochten uit hoe dat komt. Ze gebruikten daarbij gegevens van het project 99 days of freedom van het Leidse Just. Na 33, 66 en 99 dagen werden - na het vragen van toestemming - gegevens verzameld over en enquêtes gehouden onder 5000 personen die deelnamen aan dat experiment van Just om vast te stellen hoe gelukkig je kunt zijn na het afscheid van Facebook.

6 factoren die je Facebook-gewenning beïnvloeden

Uit de analyse van die gegevens destilleerden de wetenschappers 6 factoren die van invloed zijn op de kans op terugkeer naar Facebook:

  1. Gepercipieerde verslaving - Wie het gevoel heeft dat Facebook verslavend is of een gewoonte, houden een leven zonder Facebook minder makkelijk vol.
  2. Privacy en toezicht - Wie het gevoel heeft dat zijn activiteiten op Facebook in de gaten worden gehouden, keert minder snel terug.
  3. Belang van beeldvorming - Mensen die Facebook vooral gebruiken om het beeld dat anderen van hen hebben te regisseren, keren juist sneller terug.
  4. De stemming - Mensen keren minder snel terug als ze goed geluimd zijn.
  5. Gebruik van andere sociale media - Mensen die andere sociale media gebruiken, zijn na hun vertrek minder geneigd terug te keren naar Facebook.
  6. Reflectie - Mensen die begonnen na te denken over de rol die technologie in hun leven kan spelen, keerden sneller terug naar Facebook; deze groep paste zijn gedrag op Facebook wel aan, door bijvoorbeeld de app van hun mobieltje te verwijderen, in hun vriendenlijst te wieden of grenzen te stellen aan de tijd die ze aan Facebook besteden.

De wetenschappers hebben hun bevindingen vastgelegd in het artikel Missing Photos, Suffering Withdrawal, or Finding Freedom? How Experiences of Social Media Non-Use Influence the Likelihood of Reversion.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in