Haagse scholen voorop met breedbandnetwerk
In krap een jaar tijd heeft de stichting GlasLokaal een glasvezelnetwerk laten aanleggen dat alle 224 scholen en bibliotheken in Den Haag met elkaar verbindt. Vorige week vond bij de notaris de overdracht van het netwerk plaats tussen de bouwer VolkerStevinTelecom (VSTi) en GlasLokaal. Nu de zomervakantie voorbij is, maken de meeste scholen voor het eerst kennis met de mogelijkheden van het netwerk.
Eigenaar
De instellingen zijn samen eigenaar van het netwerk door hun deelname in de stichting. De gemeente Den Haag heeft zich sterk gemaakt als initiator voor vraagbundeling als een van de actiepunten volgend op het advies van de Commissie Andriessen uit begin 2004. "Voor het bestuur van grote scholen met wel zestig locaties waren de financiële voordelen evident, zelfs ten opzichte van het gratis Internet dat KPN aan scholen aanbiedt", zegt Peter Molenaar, manager van het programma Digitaal Leren van de gemeente Den Haag en het Haagse onderwijsveld. Het centraliseren van IT-voorzieningen en het delen van voorzieningen zoals beveiliging, firewalls en voorzieningen om af te tappen, zorgt er uiteindelijk voor dat een individuele school minder hoeft te investeren.
Om het bestuur van kleinere scholen met vijf of zes locaties mee te krijgen was meer overtuigingskracht nodig. De kosten in de oude situatie waren voor hen dan ook niet altijd duidelijk. Dit jaar krijgen de scholen voor het primair onderwijs echter voor het eerst een lumpsum-vergoeding en moesten zij hun kostenstructuur wel inzichtelijk maken.
Lagere kosten
Volgens Molenaar is het voor het onderwijsveld nooit een doel op zich geweest om zelf een netwerk te exploiteren. Het verschil in totale kosten (TCO) tussen een ‘customer’-owned en ‘carrier’-owned glasvezelnetwerk kwam in het Haagse geval wel uit op 50 procent. Dat gaf de doorslag voor een netwerk in eigen beheer. Programmamanager Matthijs Smeele van de gemeente Den Haag zegt veel respons te krijgen uit andere gemeenten. "Het is het grootste lokale netwerk in Nederland. Er is hier iets neergezet dat effect heeft op de markt. Voorheen behoorde het onderwijs vaak tot de ‘laggards’, nu loopt het onderwijs eens voorop. "
GlasLokaal werkt op dit moment samen met de gemeente aan het vergroten van het gebruik van het netwerk. Ook wordt een koppeling gemaakt met het Delftse onderwijsnetwerk. Een aantal Haagse scholen heeft vestigingen in Delft en vice versa, dus is het aantrekkelijk het netwerk over de gemeentegrens door te trekken. Daarnaast willen de gemeente en GlasLokaal ook musea, zorg- en culturele instellingen interesseren voor deelname in GlasLokaal. Dat maakt dan ook nog eens een interactieve samenwerking met de onderwijsinstellingen mogelijk. Zo is bijvoorbeeld een groep van ruim dertig kunstenaars geïnteresseerd in de invloed die kinderen kunnen hebben op de ontwikkeling van een kunstwerk. GlasLokaal wil wellicht op termijn het netwerk weer afstoten, mits er een goede prijs voor gevraagd kan worden. Smeele: "Het doel is dan bereikt: een toekomstvast en ‘open’ stedelijk netwerk tegen een gunstige prijs."