Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid steekt geen geld in aanleg glasvezel

De overheid gaat niet investeren in een breedbandinfrastructuur, zoals glasvezel. Dat heeft Mark Frequin, directeur post en telecommunicatie van het ministerie van Economische Zaken vandaag verklaard.

Momenteel woedt er een heftige discussie over de aanleg van een glasvezelnetwerk enerzijds en het opwaarderen van coaxkabels anderzijds. Frequin vindt niet dat de overheid zich in die discussie moet mengen. Het is eerder een zaak voor marktpartijen.
Mark Frequin
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com



KPN noemt deze benadering 'een gemiste kans'. "Dit is geen verstandig standpunt van de overheid", zegt een woordvoerder van KPN. Diverse steden, zoals Amsterdam, Den Haag, Almere en Eindhoven, zijn bezig met projecten met glasvezel. "De toekomst ligt in glas en het lijkt me verstandiger om dat vanuit de overheid te coördineren." Volgens de woordvoerder is het voor KPN te duur om zelfstandig een volledig dekkend netwerk aan te leggen. "We spreken dan toch al snel over 10 miljard euro, minstens." In mei doet het telecomconcern nadere uitspraken over de plannen met betrekking tot Deltaplan Glas.

De Vecai, de branchevereniging voor kabelbedrijven, noemt de uitspraak van Frequin juist goed voor de kabelbranche. "De consument is gebaat bij concurrentie tussen verschillende infrastructuren", zegt directeur Rob van Esch. Momenteel is internet mogelijk over de telefoonlijn (analoog, ISDN en ADSL) en via de televisiekabel.

De diverse kabelbedrijven zijn bezig met proeven om de snelheid over coax flink te verhogen. Van Esch: "Het kabelbedrijf CAI Westland biedt vanaf maandag zelfs kabelinternet aan met een snelheid van 100 mb." Ook bedrijven zoals Essent zijn bezig met een opwaardering van de huidige kabels. De gemiddelde snelheid voor breedbandinternet is momenteel iets minder dan 2 megabit per seconde. Van Esch snapt daarom niet waarom bedrijven haast willen maken met de aanleg van glasvezel. "Met de opwaarderingen kan de huidige kabelinfrastructuur nog minstens tien jaar vooruit", stelt hij. (anp)

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in