Traditionele net KPN is eind 2019 ook passé
Wat blijft is de analoge verbinding tussen centrale en de eindgebruiker. Daarvoor maakt KPN gebruik van nieuwe lijnkaarten in de centrale-apparatuur van Nokia. Daar vindt de omschakeling plaats naar het IP-gebaseerde hoofdnetwerk van KPN.
Voor de start van de daadwerkelijke migratie in mei 2017 zijn er in het ePOTS-project uitgebreide tests gedaan, onder meer samen met TNO. Alle type verbindingen die over de aangepaste infrastructuur moeten werken zoals alarmeringssystemen, faxen en modems zijn in combinatie met de nieuwe lijnkaarten aan de tand gevoeld. Ook konden afnemers en leveranciers in een testopstelling in Den Haag experimenteren in combinatie met hun eigen specifieke apparatuur.
Voor eindgebruiker verandert er niets
"Inmiddels zijn van de circa 750.000 analoge lijnen er al 150.000 omgezet en worden gemiddeld 20 centrales per week op deze manier aangepast", zegt Bob Hoefnagel, MarktManager Network Services bij KPN Wholesale. Eind 2019 moet het project zijn afgerond. Eindgebruikers merken doorgaans niets van de uiteindelijke omschakeling. Er worden eerst nieuwe koperlijnen aangelegd in de centrale en vervolgens wordt de oude lijn weggehaald. Toch worden klanten vaak wel van tevoren ingelicht wat er gaat gebeuren en dat een heel korte onderbreking mogelijk is.
Het grote voordeel van deze aanpak is dat er bij de eindgebruikers geen aanpassing nodig is, zoals in de aanpak bij Orange (France Telecom) wel het geval is. Omdat de Franse telecomaanbieder er voor kiest om alleen nog een IP-netwerk aan de eindgebruiker te leveren moet bij elk eindpunt een nieuw modem worden geïnstalleerd.
KPN kondigde eerder al aan dat als onderdeel van de vernieuwing van de centrales het telecombedrijf stopt met ISDN.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee