Overslaan en naar de inhoud gaan

Wi-Fi 7 PC's communiceren met 5,8 Gbps in 2025, zegt Intel

Het duurt nog meer dan een jaar voordat standaardenorganisatie IEEE de specificaties voor Wi-Fi 7 definitief vastlegt. Toch loopt Intel daar alvast op vooruit met vergezichten over mogelijke snelheidswinst ten opzichte van Wi-Fi 6 en plannen voor de massaproductie van de benodigde netwerkchips.
wifi
© Shutterstock
Shutterstock

Zo verwacht Intel dat al in 2024 de eerste laptops zullen verschijnen met Wi-Fi 7-chips aan boord. In 2025 volgt dan de massale introductie van de nieuwe communicatievorm. Die gaat een substantiële snelheidswinst leveren ten opzichte van Wi-Fi 6. In theorie ligt de maximum doorvoersnelheid op 40 Gbps, waar die van Wi-Fi 6/6E op 9,6 Gbps ligt. Die theoretische snelheden worden alleen onder optimale omstandigheden in laboratoriumopstellingen bereikt. In de praktijk ligt de doorvoersnelheid een stuk lager als gevolg van storende elementen.

Maar Intel zegt nu dat laptops met Wi-Fi 7-technologie aan boord wel tot een dataoverdracht van 5,76 Gbps kunnen komen. Dat is ruim een verdubbeling van de snelheid die Intel zelf geeft als maximaal haalbaar voor laptops met een Wi-Fi 6/6E-chips.

Nieuwe frequentieband

Wi-Fi 7 (ofwel officieel 802.11be) maakt - net als Wi-Fi 6E - gebruik van frequenties in de 6 GHz-band, naast de 2,4 GHz en 5 GHz band die ook al voor eerdere wifi-standaarden werden ingezet. Verder wordt de kanaalbreedte vergroot van 160 MHz (bij Wi-Fi 6) naar 320 MHz. Verder wijzigt de quadrature amplitude modulation (QAM) van 1024 QAM naar 4096 QAM en wordt multi-link operation (MLO) toegevoegd wat samen voor een 20% snelheidswinst zorgt.

QAM is een modulatietechniek om digitale signalen op een analoge draaggolf te plaatsen. Daarbij worden individuele bits gegroepeerd. Hoe meer bits samengebracht worden in een groep hoe meer data kan worden overgebracht binnen een bandbreedte. Dat stelt wel hogere eisen aan de kwaliteit van het modem omdat de hogere QAM-niveaus gevoeliger zijn voor storingen.

MLO, ofwel multilink operation, bundelt kanalen op verschillende frequentiebanden waarbij op een slimme manier geschakeld kan worden, als zich vertragingen voordoen in een of meer van de frequenties. Daardoor verloopt het dataverkeer met een veel grotere betrouwbaarheid en ook veel sneller zelfs onder omstandigheden dat veel verschillende netwerkbronnen actief zijn.

Hogere snelheid mogelijk

De verwachting van de IEEE is nu dat begin 2024 de definitieve Wi-Fi 7-standaard gereed is. Op basis van de voorlopige versies die al beschikbaar zijn, werken de chipfabrikanten nu al aan de implementatie van de standaard in chipontwerpen om de voordelen die de nieuwe technologie zo goed mogelijk te kunnen benutten. Intel verwacht daarom dat gezien de tijd die er nog rest, de nu genoemde maximumsnelheden voor implementaties in pc's nog wat verder omhoog kunnen gaan.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in