Hoogleraar wil met 'digitale kluis' invloed grote techbedrijven inperken
Met de kluis hebben gebruikers zelf de touwtjes in handen bij beslissingen over hun data. Zij bepalen waar de data is opgeslagen en wie toegang heeft. Zo krijgen ze meer controle.
Afhankelijk geworden van techreuzen
Verborgh, onderzoeker bij imec en Massachusetts Institute of Technology en hoogleraar Webtechnologie aan de Universiteit Gent, schrijft dat miljarden mensen afhankelijk zijn geworden van 'enkele marktleiders' die nu de controle hebben over hun data. "Dit heeft geleid tot een ontwrichting van de markt en een volledig gebrek aan concurrentie."
Van netwerk veranderen is volgens Verborgh zo goed als onmogelijk. "Aangezien we onze berichten, foto’s en contacten niet kunnen meenemen naar een ander platform. Niet alleen hebben we geen controle over onze eigen data, ook communicatie van het ene netwerk naar het andere is uitgesloten."
Scheefgegroeide verhoudingen
Om de scheefgegroeide machtsverhouding recht te trekken, moeten gebruikers volgens hem 'data terugeisen'. Digitale datakluizen kunnen gebruikers beschermen tegen grootschalige datalekken, daarnaast gaat ook innovatie door onafhankelijke appbouwers opnieuw mogelijk worden.
"Gaan we als maatschappij het web opnieuw beschouwen als een algemeen goed, dat bijgevolg open en vrij zou moeten zijn, of leggen we de toekomst van ons digitale leven in de handen van enkele datamachtige bedrijven?", zo sluit Verborgh zijn column af.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee