Internetactivist Swartz pleegt zelfmoord
Zijn familie noemde de dood van Swartz in een verklaring "niet zomaar een persoonlijke tragedie" maar “het product van een misdadig justitieel systeem boordevol intimidatie en doorgeslagen aanklagers.” Besluiten van justitie in de staat Massachusetts en het MIT hebben volgens de familie “bijgedragen aan zijn dood”.
Swartz downloadde miljoenen artikelen uit MIT-database
Na de inbraak in de alleen voor abonnees toegankelijke JSTOR-database van het MIT in september 2010 downloadde Swartz maandenlang 4,8 miljoen artikelen en documenten, vrijwel de complete bibliotheek. Volgens vrienden was hij niet uit op diefstal maar op publicatie van het materiaal. Op grond van de twee aanklachten wegens respectievelijk computerinbraak en internetfraude hing hem maximaal 35 tot 40 jaar celstraf en boetes tot 1 miljoen dollar boven het hoofd.
De JSTOR-dienst van het MIT zegt in een eigen verklaring dat ze al in juni 2011 haar eisen tegen Swartz had bijgesteld en dat hij de gedownloade bestanden had teruggeven. JSTOR noemde Swartz een “zeer begaafd persoon die belangrijke bijdragen aan de ontwikkeling van het internet en het web heeft geleverd waar we allemaal van profiteren.” JSTOR stelt zijn archief sinds kort in zeer beperkte mate publiekelijk beschikbaar.
Als tiener was hij mede-ontwikkelaar van RSS
Al op 14-jarige leeftijd was Swartz betrokken bij de ontwikkeling van de RSS-technologie voor de distributie van online-nieuws. Later kreeg hij bekendheid als voorvechter van vrijheid op internet. Swartz stopte voortijdig met zijn studie aan de vermaarde Stanford Universiteit in Californië. Het door hem opgericht bedrijfje Infogami werd later overgenomen door Reddit, een website die nieuwsberichten rangschikt naar populariteit.
Succesvol als strijder tegen anti-piraterijwet
Als internetactivist stond Swartz aan de wieg van Demand Progress, een organisatie die online-campagnes over sociale vraagstukken voert. In die rol speelde hij een belangrijke rol bij een succesvol protest tegen een wetsvoorstel op aandrang van de Amerikaanse film- en muziekindustrie om internetpiraterij de kop in te drukken. Verder was hij betrokken bij Creative Commons, een project dat creatieve werkstukken vrijer beschikbaar wil stellen dan onder de huidige auteurs- en copyrightwetten gangbaar is.
Swartz wordt morgen (dinsdag 16 januari) begraven in een voorstad van Chicago.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee