Oracle ziet synergie met Sun-hardware
De resultaten van Oracle over het derde kwartaal van zijn gebroken boekjaar kregen niet alleen een duwtje in de rug door de sterke vraag naar bedrijfssofware, maar ook door de overname van Sun Microsystems. Die acquisitie werd in januari 2010 afgerond, waardoor Suns resultaten indertijd maar voor 1 maand meetelden in de kwartaalcijfers van Oracle.
Dit jaar is Sun voor de volle 3 maanden meegenomen in Oracles resultaten. De verviervoudiging van de hardwareverkopen, van 273 miljoen dollar naar 1 miljard dollar, geeft dan ook een misleidend beeld. Oracle was overigens uitgegaan van een hardwareomzet van 1,1 tot 1,2 miljard dollar. De omzet uit ‘hardwaresystemen’ (apparatuur en bijbehorende software) steeg van 458 miljoen naar 1,7 miljard dollar.
De verkoop van nieuwe licenties, een belangrijke graadmeter voor het groeipotentieel van Oracle, steeg met 29 procent naar 2,2 miljard dollar. Oracle had vooraf op een toename van de licentieverkoop met 10 tot 20 procent gerekend.
Winstgroei gestimuleerd door eigen hardware
De nettowinst klom van 1,2 miljard naar 2,2 miljard dollar. Volgens Oracle is de winstgroei mede aangewakkerd doordat het bedrijf nu eigen hardware kan meeleveren met zijn software en IT-diensten, in plaats van hardware van andere leveranciers te moeten doorverkopen.
Mark Hurd, een van de bestuursvoorzitters van Oracle, spreekt in een toelichting van een ‘geweldig kwartaal’. Hurd werd vorig jaar door topman Larry Ellison binnengehaald nadat hij door HP aan de kant was gezet.
Combinatieverkoop jaagt concurrenten schrik aan
Volgens Hurd heeft Oracle veel succes met zijn strategie om hardware in combinatie met software te verkopen en zouden concurrenten niet weten hoe snel ze moeten reageren. Zijn voormalige werkgever HP liet woensdag juist weten “dat klanten van Oracle met hun aankoopbeslissingen tegen het Sun-platform stemmen”. Oracle besloot deze week om geen nieuwe software voor de Itanium-processor van Intel meer te ontwikkelen. HP stond mede aan de wieg van de Itanium en is de grootste leverancier van servers met deze processor.
Voor het vierde en laatste kwartaal van het lopende boekjaar verwacht Oracle een omzetgroei van 10 tot 14 procent. Dat zou een omzet van 10,5 tot 10,8 miljard dollar opleveren. De prognoses van financieel analisten zitten aan de onderkant van die bandbreedte. De verkoop van nieuwe softwarelicenties stijgt naar verwachting met 9 tot 19 procent, aldus Safra Catz, de andere bestuursvoorzitter van Oracle.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee