Oude Office-concurrent doorverkocht aan investeringsfirma
VMware-concurrent Parallels is eind vorig jaar opgekocht door Corel, die het heeft toegevoegd aan zijn brede softwareportfolio wat al een reeks klassieke pakketten omvatte. De firma, die stamt uit de oertijd van de pc-industrie, heeft eerder al Photoshop-opponent Paint Shop Pro, Excel-tegenhanger Quattro Pro, de klassieke Word-concurrent WordPerfect, en compressiesoftware WinZip in huis gehaald. Deze verzameling wordt gevoerd naast het eigen CorelDraw, wat een alternatief is voor Adobe Illustrator.
Brede verzameling, breed bereik
Corel gaat met dit brede portfolio prat op een potentiële doelmarkt, in bepaalde kernmarkten, van wel 25 miljard dollar. Naast de individuele productiviteitspakketten, voor ook designwerk, kan desktop-as-a-service dankzij virtualisatiesoftware Parallels een grote bedrijfsactiviteit zijn. Parallels omvat Windows, maar ook macOS, Linux en Android. De Canadese softwareleverancier stelt dat het organische groei doormaakt en dat het momenteel met zijn diverse producten wereldwijd zo'n 90 miljoen kenniswerkers bedient.
De hele softwarefirma gaat nu over naar een nieuwe eigenaar, bevestigen de betrokken partijen. Officieel worden de financiële details niet bekend gemaakt, zoals dus de overnameprijs die Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR) betaalt aan Vector Capital. Volgens ingewijden zou er 1 miljard dollar zijn betaald van de ene Amerikaanse investeringsfirma aan de andere Amerikaanse investeringsmaatschappij. Geruchten over deze doorverkoop doken enkele maanden geleden al op, weet TechCrunch te melden.
Uitbouwen, nu doorzetten?
Onder de vorige eigenaar, Vector Capital, heeft Corel een reeks aan strategische overnames gepleegd. Deze hebben niet alleen omzet opgeleverd, maar ook verbetering van de winstgevendheid. Volgens de betrokken firma's waren die overnames 'transformatief' van aard voor Corel en hebben ze de softwaremaker een strategische positie opgeleverd. Het is aan KKR nu om dat te benutten. Concrete plannen zijn niet bekend gemaakt bij de overname nu.
Uit een interne memo, die in handen is gekomen van TechCrunch, stelt Corel-CEO Patrick Nichols zijn werknemers gerust dat de wissel van eigenaar een significante nieuwe kapitaalinvestering betekent. Die extra financiering is dan voor zowel het uitbouwen van bestaande business als voor het plegen van meer overnames voor algehele groei van het bedrijf. Veelbelovende software start-ups kunnen dus in de nabije toekomst wellicht een bod van Corel verwachten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee