Overslaan en naar de inhoud gaan

Steeds meer hyperscalers in Amsterdamse datacenterregio

De Amsterdamse regio voor datacenters ondergaat momenteel een grote verandering. Van een markt die wordt gedomineerd door middelgrote tot grote aanbieders komt er nu steeds meer capaciteit van hyperscalers. Ook in de rest van Nederland neemt de capaciteit van datacenters toe. Bestaande en nieuwe datacenters worden steeds groter.
datacenter
© Digital Realty
Digital Realty

Amsterdam staat op een vierde plek van Europese steden als belangrijke regio voor datacenters. Dat blijkt uit het rapport Data Centres European 2020 van vastgoedmakelaar Knight Frank. De regio had het afgelopen jaar te maken met een bouwstop en ontwikkelde daarom minder hard dan andere regio’s, aldus het rapport. Sinds het einde van het tweede kwartaal is de bouwstop opgeheven en verwachten de onderzoekers een volledige hervatting van de groei van de regio.

De Amsterdamse gemeenteraad stemde vorige week in met het plan Vestigingsbeleid Datacenters gemeente Amsterdam 2020 – 2030: Amsterdam Duurzaam Digitaal dat beperkte groei van het aantal datacenters tot 2030 weer mogelijk onder voorwaarden.

Hyperscalers

Hyperscalers, van Microsoft of Google, drukken hun stempel op de markt. De totale capaciteit van de Amsterdamse regio is 999 megawatt. Het merendeel van de capaciteit komt nog van colocatie, zo’n 400 megawatt en 131 megawatt in aanbouw. Maar, schrijft Knight Frank, de hyperscalemarkt groeit hard. Dat komt vooral door de bouw van de Microsoftcampus Agriport en het datacenter van Google in Eemshaven. Deze twee datacenters alleen al hebben een capaciteit van 240 megawatt en 90 megawatt nog in ontwikkeling. En dan is daar de hyperscaler die in ontwikkeling is in Zeewolde nog niet meegeteld.

Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek ziet dat de capaciteit van datacenters steeds groter wordt. In 2019 ging 90 procent van de stroom naar datacenters met een levering groter dan 7,5 miljoen kilowattuur, dit was in 2017 nog 84 procent. De regio Amsterdam en Haarlemmermeer groeide in 2019 iets minder hard dan de rest van Nederland qua geleverde stroom, namelijk met 65 procent. In de rest van Nederland is de groei in deze periode 68 procent.

Het CBS berekende half december voor het eerst de elektriciteit die is geleverd aan datacenters. In 2019 was dat 2,7 miljard kilowattuur, een groei van 66 procent vergeleken met 2017. Het CBS baseert deze cijfers op basis van gegeven van netbeheerders. 2,7 procent van het totaal geleverde elektriciteit via het openbaar net gaat naar datacenters.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in