XS4ALL Plan B binnen een dag voorbij 1 miljoen euro
Maandagmiddag is de crowdfunding in relatief beperkte kring begonnen; investeren is toegankelijk voor mensen die zich hebben ingeschreven voor de nieuwsbrief van het actiecomité 'XS4ALL Moet Blijven!'. Die groep van actievoerders heeft lange tijd gewerkt aan behoud van XS4ALL in de huidige, eigengereide rol als onafhankelijke dochter van KPN. Dat telecomconcern zet het integratieplan voor XS4ALL echter door, waardoor het actiecomité zich nu vol stort op het oprichten van een gloednieuwe provider die in het voetspoor van de Nederlandse oer-isp moet reden.
83 procent, 84, 85
Het snelle tempo van investeringen gistermiddag is in de loop van de maandag wat afgenomen. Na een startsnelheid van bijna een ton per uur is vanmorgen vroeg de grens van 1 miljoen euro gepasseerd. Daarbij loopt de teller van de crowdfundingsactie nog wel gestaag door; rond 8:30 uur dinsdagochtend is het percentage van de ondergrens opgekropen van 83 naar 84 procent. Bij dat percentage hebben 1164 investeerders met een gemiddelde van 909 euro geld gestoken in de opvolger voor XS4ALL. Zij krijgen daarvoor een jaarrendement van 3 procent.
Nog geen half uur later (dus rond 9:00 uur) is de 85 procent behaald, waarmee de binnengekomen investeringen op 1.068.525 euro zijn gekomen. Door een totaal van 1172 investeerders. Deze crowdfundingscampagne voor fase 1 van Plan B loopt nu nog 71 dagen. Na deze eerste week van de relatief besloten investeringsronde volgt de openbare 'ronde' waarbij mensen zich als klant kunnen aanmelden, voor een bedrag van 50 euro.
Cultuur, koper, glas
Naast het daadwerkelijk aanbieden van toegang tot internet moet Plan B ook de cultuur en promotie van digitale burgerrechten nastreven, zoals XS4ALL dat doet. De huidige planning is om in het eerste kwartaal van komend jaar over te gaan naar fase 2 waarin dan de eerste internetaansluitingen voor klanten worden gerealiseerd. Deze verbindingen lopen zowel over koperlijnen (DSL) als over glasvezel.
"Daarnaast willen we in het eerste kwartaal van 2020 ook televisie en VoIP diensten (bellen) aanbieden", vermelden de initiatiefnemers die bestaan uit huidige en voormalige medewerkers van XS4ALL. Daaronder ook oud-directeur Doke Pelleboer en privacyvoorvechter Marleen Stikker die ooit oprichter van oer-internetplatform De Digitale Stad was en tegenwoordig directeur van cultureel research- en innovatiecentrum de Waag Society.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee