Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid draait op voor kosten mobiel alarm

Cell broadcast, een techniek waarmee een sms naar iedere telefoon in het bereik van een bepaald GSM-bassistation kan worden gezonden, blijkt een goed middel om burgers en bedrijven snel te informeren over rampen en aanslagen, maar bijvoorbeeld ook over een spookrijder. Het afgelopen jaar zijn proeven gedaan in Domburg, Zoetermeer en Amsterdam. Op termijn zou het systeem zelfs de alarmsirenes kunnen vervangen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock


In de eerste opzet van de overheid zouden commerciële partijen meeliften op het systeem, waarbij zij een forse bijdrage zouden leveren aan de kosten van de noodzakelijke netwerkaanpassingen. In de proefperiode bleek echter dat de commercie geen belangstelling heeft. Die conclusie trokken Orange en T-Mobile al bij aanvang van de proef: zij deden niet mee. Bij landelijke invoering zullen zij hun netwerk wel moeten aanpassen. “Wij werken graag mee, maar daar zijn kosten aan verbonden”, zegt de Orange-woordvoerster. T-Mobile zegt dat de kosten sterk afhangen van wat de overheid wil. “Wij hebben bij de bouw van het netwerk masten voorzien van een accu waarop de mast bij stroomuitval tot een uur actief blijft. Andere operators hebben dat bewust niet gedaan. Wanneer de overheid toch noodstroom wil, vereist dat een grote investering.”


Activering
Voordat cell broadcast landelijk kan worden ingevoerd, moet een oplossing worden gevonden voor de aanpassing van de toestellen, constateert de interdepartementale stuurgroep Locatiegebonden Publieke Diensten, met vertegenwoordigers van Binnenlandse Zaken (BZK), Economische Zaken (EZ), Verkeer en Waterstaat (V&W), en Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). In de telefoons die nu in gebruik zijn, is cell broadcast standaard gedeactiveerd. De overheid wil in gesprek met de toestelleveranciers, onder meer om cell broadcast standaard te activeren. Verder zou er een eenvormige menustructuur voor cell broadcast op alle telefoons moeten komen en een eenduidige alarmtoon. BZK-projectleider Frank Havik: “We willen dat Europa-breed aanpakken. Daartoe is al een werkgroep opgezet.”
De congestie, die tijdens de proeven optrad, moet ook worden opgelost voordat massaal gebruik mogelijk is. Cell broadcast werkt onafhankelijk van het spraakkanaal, waardoor congestie in principe niet zou hoeven optreden.
De overheid denkt nog na over de organisatie van het beheer van de dienstverlening. Nu geen commerciële informatieleveranciers meedoen, valt de noodzaak voor een onafhankelijke serviceprovider weg. Een model waarbij de serviceprovider een gezamenlijke activiteit van de telecomaanbieders is met de overheid als klant, ligt voor de hand. Volgens Havik is het wenselijk dat de communicatiedeskundige van een rampenteam straks eigenhandig de boodschap kan versturen door te kiezen uit een reeks voorgeprogrammeerde berichten en die te koppelen aan een groep zendmasten. Over dergelijke procedures gaat BZK in overleg met de Vereniging Nederlandse Gemeenten. In november neemt BZK-minister Guusje ter Horst een besluit over vervolgstappen.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in