Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid medeschuldig aan verdoezeling elektronica-afval

Het onderzoek richtte zich met name op ICT-apparatuur en consumentenelektronica. In deze goederen zitten gevaarlijke chemicaliën. Per huishouden wordt er ongeveer 10 tot 12 kilo elektronisch afval per jaar afgedankt.Hiervan is een derde, 3 à 5 kilo, ICT-apparatuur en consumentenelektronica. Vanuit de overheid en het bedrijfsleven wordt per persoon gemiddeld zo'n 7 tot 8 kg per jaar afgedankt. De meerderheid is hiervan waarschijnlijk ICT-apparatuur, ook al zijn daar geen harde cijfers voor.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Bijna de helft (44 procent) van het elektronica-afval van consumenten, 36,8 miljoen kilo, verdwijnt gewoon met het huisvuil en komt terecht in verbrandingsovens waardoor de giftige stoffen vrijkomen.

Een kwart van alle afgedankte elektronica die de consument wel inlevert bij winkels of gemeenten blijkt uiteindelijk niet bij een erkend verwerkingsbedrijf te komen. De opstallers van het rapport vermoeden dat inzamelpunten na inname de apparatuur aan handelaren verkopen. De overheid levert afgedankte elektronica af aan de Dienst Domeinen die harde schijven vernietigt, waardoor deze tot afval worden gereduceerd. In plaats van dit afval aan erkende recyclingbedrijven, zoals via ICT-milieu, af te geven verkoopt zij het aan handelaren.

In totaal raakt dus meer dan de helft van al het afval buiten beeld. Tegelijkertijd blijkt er in ontwikkelingslanden steeds meer elektronica-afval te worden gedumpt waardoor er ernstige milieu- en gezondheidsproblemen kunnen optreden. Greenpeace vermoedt dat veel handelaren hiervoor verantwoordelijk zijn, omdat de regels in deze landen soepeler zijn.

Het huidige inzamelingssysteem deugt voglens Greenpeace dus niet en de organisatie vindt dat de overheid ervoor moet zorgen dat elektronicaproducenten zelf verantwoordelijk worden gesteld voor het inzamelen en milieuvriendelijk recyclen. Dit zou namelijk de productie stimuleren van apparatuur zonder gif die eenvoudig is te recyclen. Bedrijven, waaronder Philips, proberen daar op het moment onderuit te komen door bij de overheid voor een collectieve financiële verantwoordelijkheid te pleiten.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in