Overslaan en naar de inhoud gaan

Overheid voert strijd tegen cybercrime op

In twee jaar tijd wil de overheid de basis leggen voor een infrastructuur om de gevolgen van cybercrime te minimaliseren. Zes marktsectoren die vanwege hun afhankelijkheid van ICT extra kwetsbaar zijn voor cybercrime, moeten eind 2007 vertegenwoordigd zijn in het Informatieknooppunt, een van de onderdelen van NICC.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock


“De NICC heeft tot doel kennisdeling te bevorderen, blinde vlekken op te sporen en te dichten en noodzakelijke functies in de bestrijding verder te ontwikkelen en structureel in te bedden”, zei Staatssecretaris Frank Heemskerk onlangs in antwoord op vragen uit de Kamer, naar maatregelen van de overheid om de Nederlandse internetgebruiker te beschermen tegen cybercrime.
‘De cybercrime-bestrijding op nationaal niveau is gefragmenteerd. De landkaart van cybercrime-bestrijding vertoont overlap en witte vlekken’, constateert de NICC zelf in het onlangs uitgekomen jaarbericht.

Spits afbijten
De bancaire sector beet in vorig jaar oktober het spits af bij de totstandkoming van het informatieknooppunt. De eerste bijeenkomsten resulteerden in een ‘Notice and Take Down-systeem’ om het phishing-probleem te bestrijden. Met een gecoördineerde actie waarbij ook de Nederlandse waarschuwingsdienst GOVCERT en zijn Amerikaanse tegenhanger deelnamen, konden al enkele malafide site met succes worden bestreden. Vanwege het snelle succes is de proefperiode van zes maanden verlengd met nog eens een half jaar.
De bancaire sector werd gevolgd door de waterleidingbedrijven die deze maand hun eerst vergadering in NICC informatiepuntverband hadden. De waterleidingbedrijven spraken tijdens de eerste bijeenkomst over SCADA Procesautomatisering. Het productieproces van waterleidingbedrijven wordt in toenemende mate aangestuurd via internetverbindingen. TNO en Kema brengen op dit moment de kwetsbaarheden van de drinkwatersector in kaart. In de volgende bijeenkomst wil NICC inventariseren wat er daadwerkelijk aan cybercrime-dreigingen binnenkomt op de netwerken van deze bedrijven.
Deze gesprekken hebben een vertrouwelijk karakter om iedere deelnemer de kans te geven zo vrijuit mogelijk te spreken over oorzaken en gevolgen van deze vorm van terrorisme.
NICC voert nu met de overige sectoren gesprekken over deelname. Volgens Geert Wabeke van KPN is nog geen besluit gevallen over deelname van de telecomsector. Wel is regelmatig overleg met NICC, bijvoorbeeld over de balans tussen zelfregulering en de meer centraal aangestuurde melding en aanpak die NICC voorstaat.

Dramatisch
Vertegenwoordiging van ICT-kwetsbare sectoren in het Informatieknooppunt is niet de enige doelstelling van NICC. Met onderzoek probeert de organisatie ook zelf de kennis te verbeteren. Zo werd vorig jaar een onderzoek naar het veiligheidsbewustzijn onder MKB-ondernemers getoetst. De resultaten daarvan waren dramatisch. Bij zo’n 80 procent van hen waren de computers onbeveiligd op internet aangesloten.
De conclusie van toenmalig staatssecretaris Karien van Gennip was dan ook dat de aanpak van cybercrime geen eenvoudige zaak is, waarvoor niet alleen technische oplossingen nodig zijn maar ook aandacht voor de bewustwording van burgers en bedrijven. EZ is daarom in januari gestart met een campagne Digibewust, die in dit hiaat moet voorzien.
NICC zet dit jaar samen met Surfnet en Kennisnet een Warning Advise and Reporting Point (WARP) op voor het onderwijs. Zo’n Warp-constructie heeft zich in Groot-Brittannië al bewezen.
Een vergelijkbare Warp-dienst wil NICC opzetten voor gemeentelijke online dienstverlening. Daarnaast wil men onderzoek doen naar de overlast die cybercrime bij gemeenten veroorzaakt.

Lees dit PRO artikel gratis

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

  • Toegang tot 3 PRO artikelen per maand
  • Inclusief CTO interviews, podcasts, digitale specials en whitepapers
  • Blijf up-to-date over de laatste ontwikkelingen in en rond tech

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in