Overslaan en naar de inhoud gaan

3D-geprinte nepvinger fopt Galaxy S10

Gebruiker fotografeert vingerafdruk op wijnglas, verwerkt het in Photoshop, maakt driedimensionaal model, 3D-print het en fopt ultrasone vingerafdrukscanner van Samsung Galaxy S10. Het printen van de nepvinger kostte slechts 13 minuten. Het voorbereidende grafische werk zou in 3 minuten te doen zijn.
Samsung Galaxy S10
© Samsung
Samsung

Samsung heeft zijn nieuwste toptoestel in de Galaxy S-lijn voorzien van een vingerafdrukscanner die ónder het scherm verwerkt zit. Daarbij heeft het Android-toestel geen capacitieve sensor, zoals tot op heden nagenoeg de norm is voor smartphones, maar een scanner die ultrasoon geluid gebruikt. Deze indrukwekkende techniek maakt het mogelijk om ook de afdrukken van natte of vieze vingers te herkennen. Tot zover de theorie. In de praktijk zijn er gelijk bij de release van de S10 al tekortkomingen ontdekt met de vingerafdrukscanner.

Haperingen door droge vingers

De 'klassieke' capacitieve scanner in goedkopere toestellen werkt beter dan de in-display sensor in toptoestel S10, concludeerde Business Insider een maand geleden al. De haperingen in de vingerafdrukherkenning waren voor die reviewer zó frustrerend dat hij is overgeschakeld op gezichtsherkenning, wat bij de S10 een minder veilige optie voor inloggen is, biecht de journalist op. Samsung heeft vorige maand gelijk al de problemen erkend en verbeteringen beloofd, door updates uit te brengen voor de Galaxy S10.

Terwijl de toen ontdekte problemen onder meer droge vingers betroffen, blijkt nu dat de geavanceerde vingerafdrukscanner ook niet goed in staat is om nepvingers te herkennen. Een gebruiker showt in een post op Imgur hoe hij zijn eigen vingerafdruk op een wijnglas heeft gefotografeerd (met zijn smartphone), bewerkt in Adobe Photoshop, tot 3D-model heeft gemaakt in Autodesks 3ds Max, en vervolgens als 3D-print heeft gerealiseerd.

Vlot geprint plastic plakje

Het resulterende kleine plakje plastic, met het reliëf van zijn vingerafdruk, maakt inloggen mogelijk op Samsungs high-end smartphone. Meer en meer apps, waaronder ook voor internetbankieren, vertrouwen op biometrische scanners in smartphones. Overigens had de gebruiker had wel drie pogingen nodig om de hoogte van de vingergroefjes juist te krijgen, en hij was eerst nog vergeten om de vingerafdruk te spiegelen.

Het 3D-printen heeft 13 minuten in beslag genomen en volgens de S10-hacker kan hij nu in 3 minuten de benodigde beeldbewerking uitvoeren. Onopvallende verwerking van de nepvingerafdruk in een handschoen zou deze vorm van smartphonehacking nog makkelijker maken. In een reactie op zijn eigen post meldt de gebruiker nog wel dat hij het getoonde beeld van zijn vingerafdruk heeft aangepast zodat anderen niet nu meteen zijn vingerafdruk in handen hebben.

3D-geprinte vingerafdruk

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in