Overslaan en naar de inhoud gaan

Australië gaat wereldwijd terughacken met nieuwe taskforce

De Australische overheid gaat een speciale, pro-actieve taskforce samenstellen om cybercriminelen op te sporen en digitaal aan te vallen. Dit na een grote hackaanval waarbij gezondheidsgegevens van bijna 10 miljoen Australiërs is gegijzeld en gestolen. De nieuwe taakgroep die gaat terughacken zal dan niet per se wachten tot het volgende incident, stelt de Australische minister voor Cybersecurity Clare O'Neill.
ransomware
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

"Ik heb een boodschap voor alle cybercriminelen: Australië vecht terug", stelt de politica. Zij kondigt de oprichting aan van een nieuwe, permanente taskforce die deels uit de digitale hoek van de inlichtingendienst komt en deels uit de politie. Het zal echter niet een variant zijn op bestaande samenwerkingsvormen, maar een geheel nieuwe aanpak en werkwijze. De taskforce gaat, zo vertelt O'Neill in een interview, de wereld afstruinen op zoek naar criminele bendes (die het gemunt hebben op Australische burgers) om die cybercriminelen op te sporen en hun cyberaanvallen te verstoren.

'De beste cyberexperts'

De geheel nieuw te vormen groep die dit werk wereldwijd gaat uitvoeren, zal bestaan uit honderd mensen die volgens O'Neill de beste en meest capabele cyberexperts van Australië zijn. De offensieve inzet van de taskforce is volgens haar dus niet een aanpak waarbij er wordt gewacht tot er een aanval zoals een ransomware-infectie plaatsvindt. "Dit is niet een model waarbij we wachten tot er een misdaad wordt gepleegd en dan proberen te begrijpen wie erachter zit en iets doen tegen de mensen die verantwoordelijk zijn."

"We gaan offensief deze mensen vinden, ze opjagen en uitschakelen voordat ze ons land kunnen aanvallen." Het is nog niet duidelijk hoe dit terughacken en dus zelfs preventief terughacken zich verhoudt tot Australische wetgeving maar ook tot internationale afspraken en jurisdicties. Een voornaam probleem bij de bestrijding van cybercrime is dat het grensoverschrijdend is en dat er vaak misbruik wordt gemaakt van systemen van derden. Die 'tussenpartijen' kunnen zelf ook gehackt zijn, maar ook zich in een ander land bevinden. Daar terughacken kan dus zelf ook computervredebreuk zijn en schending van andermans jurisdictie.

Grensoverschrijdend

O'Neill zegt dat de perceptie leeft dat het moeilijk is om iets te doen tegen cyberaanvallen, maar ze stelt dat dat onjuist is: "Er is heel veel wat we kunnen doen". Ze pleit ervoor om niet alleen maar gericht te zijn op het achter tralies zien te krijgen van aanvallers, omdat dat inderdaad moeilijk kan zijn. Dit ook omdat cybercriminelen beschermd kunnen worden door bepaalde buitenlandse overheden, die dan de aanvallen laten begaan. Onder meer de Amerikaanse overheid is daar al meermaals op gestuit en qua traditionele opsporing op vastgelopen. Rusland is hierbij een veelgenoemd land.

Het actief opsporen van cybercriminelen en het verstoren van hun aanvallen en operaties zal zulke bendes verzwakken. Naast dit terughacken is er volgens de Australische bewindsvrouw voor cybersecurity nog een middel dat ingezet kan worden. Namelijk het duidelijk maken dat Australië geen zacht doelwit is dat zomaar valt aan te vallen. De boodschap is dat als Australische burgers worden aangevallen de aanvallers erop kunnen rekenen dat de overheid van dat land achter hun aankomt. Vorige maand heeft de Australische overheid al een ransomware-actieplan onthuld, wat onder meer een internationaal samenwerkingsverband omvat dat onder de meewerkende landen ook Nederland telt.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in