Overslaan en naar de inhoud gaan

Boos over bètasoftware

Zou jij op een schip varen dat nog in aanbouw is, maar volgens de werf al best goed blijft drijven? Of een huis intrekken dat nog volop gebouwd wordt? En daarbij akkoord gaan dat je de bouwer niet aansprakelijk stelt als er iets misgaat? Ik vermoed dat je - net als ik - 'nee' zult antwoorden. Toch doen we het wel voor software, en dat steeds meer. Voor onszelf, voor onze business, en voor onze onveiligheid.
Dok bij Damen Shipyards Rotterdam
© CC BY0SA 4.0
CC BY0SA 4.0

Kijk, ik begrijp best dat ICT niet 100% veilig valt te krijgen, dat software nooit helemaal af hoeft te zijn, dat nieuwe hackmethodes en kraakkracht altijd later nog voor securityproblemen kunnen zorgen. Ook besef ik zeker dat de fabel van de haas en de schildpad niet opgaat voor de techindustrie. Wie rustig z'n tijd neemt om alles goed op orde te krijgen, wordt keihard ingehaald - en kapot geconcurreerd - door een snel ontwikkelende en vlot releasende leverancier.

Betekenis van bèta

Toch ben ik boos over bètasoftware, die meer en meer de norm is. En dan bedoel ik de norm voor gewoon, dagelijks gebruik. Googles gratis maildienst Gmail is járenlang in bèta gebleven. Dat was (nog net?) in een tijd dat we de definitie van 'bèta' nog duidelijk voor ogen hadden. Namelijk: nog-niet-af, nog in ontwikkeling, vatbaar voor crashes, kan BSOD's bevatten.

Tegenwoordig (en nu klink ik als een oude zeur?) gebruiken we zulke premature producten steeds vaker. Daarbij is de term 'bèta' sluw uitgefaseerd. In plaats daarvan wordt er gesproken van 'Preview Release', 'continuous development' en andere modieuze termen die een eufemistische werking kunnen hebben.

Continue verslapping?

Erger nog is dat er bij de trend van continue verbetering - wat een goed streven is, laat ik daar duidelijk over zijn - sprake kan zijn van verslapping. Is een feature niet af, dan komt dat nog wel, een keer. Waardoor een product dat officieel uit de previewfase is, en algemeen beschikbaar is voor breed publiek, dan eigenlijk nog steeds niet rijp is. Niet echt af.

Let op: niet te verwarren met 'helemaal af'. Want aan software valt altijd nog wel wat te verbeteren, soms zelfs veel. Ook zeker op securitygebied. Maar zoals ik me erger aan de praktijk bij games van 'day one patches' (soms van vele gigabytes), heb ik ook negatieve emoties over de bètasoftware die we dagelijks gebruiken.

Toch hoopvol

Ik ben boos, maar ook teleurgesteld. Want ik koester de hoopvolle gedachte dat net wat meer aandacht en zorg vooraf kan zorgen voor minder patchpijn (en testwerk) achteraf. Wat dan het risico van aansprakelijkheid voor die leveranciers weer kan verminderen, toch?

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in