Overslaan en naar de inhoud gaan

Europese digitale soevereiniteit onder druk door Trumpiaanse politiek

Met de uitkomst van de Amerikaanse verkiezingen is de urgente vraag voor Europa: hoe veilig is onze digitale toekomst in een wereld waar de VS zich waarschijnlijk verder afkeert van zijn Europese bondgenoten? Het is pijnlijk duidelijk hoe kwetsbaar Europa is zonder de grootmacht aan westerzijde, niet alleen in klassiek militair opzicht, maar ook als het gaat om digitale veiligheid.  

Europa digitaal
NicoElNino

Europa moet daarom nu hard werken aan zijn digitale onafhankelijkheid, zeker op gebieden zoals cyberveiligheid en cryptografie. Ook levert de leidende rol van landen zoals Estland belangrijke lessen op voor Europa’s koers naar digitale soevereiniteit.

Schade zonder oorlogsverklaring

Aanvallen in het digitale domein verschillen fundamenteel van die in het fysieke domein door de ambiguïteit die ze met zich meebrengen. In het fysieke domein is een aanval vaak duidelijk zichtbaar en onmiskenbaar een oorlogsdaad, zoals een bombardement of een invasie. In het digitale domein opereren aanvallen daarentegen in een “grijze zone” tussen vrede en oorlog. Acties zoals het verstoren van satellieten, zoals recent door Rusland werd gedaan, illustreren deze complexiteit. Deze aanvallen veroorzaken schade zonder direct een oorlogsverklaring uit te lokken.

Optreden in grijze zone

Digitale aanvallen door statelijke actoren - personen of entiteiten die in dienst werken van een staat of worden geassocieerd met die staat - zijn moeilijk te traceren en kunnen subtiel escaleren, met ernstige gevolgen voor kritieke infrastructuur, communicatie en veiligheid. In het fysieke domein zou een dergelijke verstoring, zoals het saboteren van satellieten, vrijwel zeker leiden tot een diplomatieke of militaire reactie. In de digitale wereld echter blijven de reacties vaak beperkt tot economische sancties of technologische tegenmaatregelen, wat een strategie vereist om in deze grijze zone effectief op te treden.

Amerikaanse inmenging

Maar Europa is nog altijd sterk afhankelijk van Amerikaanse techbedrijven voor cruciale digitale infrastructuur zoals cloudopslag en dataverwerking. Veel van onze data - zowel persoonlijke als overheidsgegevens – zijn opgeslagen bij één van de grote cloudproviders die onder de Amerikaanse Cloud Act vallen. Daardoor loopt Europa het risico op Amerikaanse inmenging en verliest het controle over essentiële informatie, wat de soevereiniteit van de EU ondermijnt.

Afhankelijkheid van cybersecurity uit de VS

Daarnaast brengt een potentiële terugtrekking van de VS uit de NAVO ook een directe bedreiging voor de cyberveiligheid van Europa met zich mee. Cyberaanvallen vanuit landen zoals Rusland en China vinden dagelijks plaats. Als de VS minder bereid is om Europa in die strijd bij te staan, moet de EU zelf in staat zijn om zich digitaal te verdedigen. Cyberveiligheid en cryptografie vormen de kern van digitale soevereiniteit. Zonder eigen cryptografische standaarden blijft Europa kwetsbaar voor controle en beïnvloeding door buitenlandse actoren. Europa moet zich bewust zijn van de risico’s van een afhankelijkheid van Amerikaanse cryptografische en cybersecuritystandaarden.

Estland als inspiratiebron

Eén van de grootste inspiratiebronnen voor de digitale versterking van Europa is Estland. Dat land heeft zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een pionier in digitale soevereiniteit. Sinds de vroege jaren 2000 heeft Estland, deels als reactie op cyberaanvallen vanuit Rusland, een krachtig digitaal ecosysteem opgebouwd dat een hoge mate van cyberveiligheid en databeveiliging biedt. Burgers kunnen online stemmen, bankieren en overheidsdiensten gebruiken, terwijl hun gegevens veilig worden beschermd door geavanceerde cryptografie en beveiligingstechnieken.

Impact op Europees veiligheidsbeleid

Het Estse model toont hoe sterke cybersecurity, digitale overheidssystemen en de inzet op eigen cryptografische standaarden een land aanzienlijk weerbaarder kunnen maken tegen cyberdreigingen. Estland speelt inmiddels een leidende rol in de digitale agenda van de Europese Unie en is gastheer van het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence. Dit centrum biedt expertise en ondersteuning aan NAVO-leden op het gebied van cyberdefensie, en heeft een directe impact op het veiligheidsbeleid van Europa.

Wat de aanpak van Estland ons leert

Europa kan belangrijke lessen trekken uit de Estlandse aanpak en zijn eigen strategie voor digitale soevereiniteit versterken. De nieuwe Europese Commissie heeft al initiatieven genomen die de EU digitaal onafhankelijker kunnen maken, maar er zijn nog belangrijke stappen te zetten:

1. Investeren in de bescherming van Europese data - Of we de Amerikaanse cloud-technologie kunnen evenaren valt te betwijfelen, maar Europa zal met een oplossing moeten komen.

2. Ontwikkelen van Europese cryptografische standaarden - Europa moet cryptografische standaarden ontwikkelen die niet afhankelijk zijn van buitenlandse technologie. Dit zou Europese bedrijven en overheden een eigen basis bieden om gevoelige informatie te beveiligen. Estland heeft bewezen dat dit op schaal mogelijk is.

3. Versterken van Europese cyberveiligheidsallianties - De NAVO heeft altijd een rol gespeeld in de conventionele verdediging van Europa, maar de digitale tegenhanger moeten verder worden uitgebreid. Estland biedt een voorbeeld van hoe effectief regionale cyberdefensie kan zijn. Met het NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence als model, kan de EU werken aan een overkoepelend cyberdefensie-orgaan.

Als Europa een positie wil verwerven als zelfstandige, digitale grootmacht, is het essentieel dat de EU zijn investeringen in technologie verhoogt en nauwer samenwerkt met zijn lidstaten en gelijkgestemde partners. Door lessen te trekken uit het Estse model kan Europa in een steeds complexere wereld zijn digitale onafhankelijkheid veiligstellen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in