Overheidsadvies voor vakantiegangers: update je apparaten
Het ministerie van Economische Zaken heeft Nederlanders die op vakantie gaan het advies gegeven om alle slimme apparaten voor vertrek te updaten. Uit onderzoek onder bijna 2000 Nederlanders wordt duidelijk dat het merendeel dit niet doet.
Het ministerie meldt in een persbericht dat veel Nederlanders hun slimme deurbellen, smart tv’s en slimme verlichting niet updaten en dat niet bekend is dat ze dit na aanschaf moeten doen. Volgens het ministerie is het belangrijk om slimme apparaten regelmatig te blijven updaten, ook voor vakanties. “Aangezien veel apparaten geen automatische update-notificaties sturen, ligt de verantwoordelijkheid bij de gebruiker om zelf op updates te controleren.”
Slimme apparaten doen domme dingen
Masi Mohammadi, Smart Living Wetenschapper aan de Technische Universiteit Eindhoven, legt uit dat veel mensen zich niet realiseren dat hun slimme apparaten ‘domme dingen’ kunnen doen als ze niet geüpdatet worden. Dit geldt niet alleen voor gewone consumenten, maar ook voor mensen met belangrijke ICT-functies binnen hun organisaties. Een zwakke plek thuis of in een privé-apparaat zou kwaadwillenden toegang kunnen geven tot waardevolle bedrijfsmiddelen.
“Een beveiligingscamera die valse alarmen genereert, een slim slot dat niet goed werkt, of slimme verlichting die ‘s avonds niet aangaat. Maar ook: internetcriminelen die via de router jouw WiFi-netwerk binnenkomen. Het zijn slechts enkele voorbeelden van wat er kan gebeuren.”
Nederlanders niet bewust
Ongeveer 80% van de Nederlanders bezit één of meer slimme apparaten, naast de gebruikelijke smartphone of pc. Hoewel driekwart van de Nederlanders weet dat actuele software-updates de werking en veiligheid van apparaten verbeteren, blijkt dat velen in de praktijk vergeten die updates te doen.
Bovendien weet lang niet iedereen dat een nieuw slim apparaat al direct na aankoop een update nodig heeft; één op de drie Nederlanders is zich hier niet van bewust. Ook denken vier op de tien gebruikers van slimme apparaten vaak ten onrechte dat deze zichzelf automatisch updaten. “Als je de percentages in dit onderzoek zou doortrekken naar alle Nederlanders, gaat het om minimaal 1 miljoen apparaten die zonder update in gebruik zijn genomen,” zegt onderzoeker Ahmed Ait Moha van onderzoeksbureau Verian.
Meer overheidscampagnes en budget
De overheid probeert Nederlanders bewust te maken over diverse cybersecurityrisico’s. De komende jaren investeert het daarom in campagnes om de cyberweerbaarheid van burgers en organisaties te vergroten. Dat viel te lezen in een brief over de ‘Integrale aanpak Cybercrime’ van voormalig minister van Justitie en Veiligheid Yesilgöz naar de Tweede Kamer. Eerder werd er nog 600.000 euro voor begroot, vanaf 2027 zal het bedrag oplopen naar structureel 2 miljoen euro.
Een uitvoering van dit artikel is eerder gepubliceerd op iBestuur, zustertitel van AG Connect.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee