Overslaan en naar de inhoud gaan

Phishingstrategieën binnen ccTLD’s (en hoe ze te bestrijden)

Phishing vormt al tijden de grootste bedreiging voor onze online veiligheid, alle awareness-campagnes en maatregelen die de afgelopen jaren zijn genomen ten spijt. Voor CIO’s zal het mitigeren van phishingaanvallen voorlopig dan ook wel een belangrijke taak blijven. Dan is het wel zo handig om te begrijpen hoe cybercriminelen te werk gaan, stelt Giovane Moura, Data Scientist bij SIDN Labs.

phishing
Shutterstock.com

Hiervoor heeft SIDN Labs onlangs in samenwerking met collega-beheerders van het .be-domein (DNS Belgium) en het Ierse .ie-domein (registry .ie) onderzoek gedaan naar de kenmerken van phishingaanvallen die zijn waargenomen binnen drie Europese landendomeinen (ccTLD’s): .be, .ie en .nl (dat door SIDN wordt beheerd).

Hoewel de drie ccTLD’s uiteenlopende kenmerken hebben (bijvoorbeeld het aantal geregistreerde domeinnamen, registratiebeleid en aantal gesignaleerde phishingaanvallen), biedt de analyse interessante inzichten die voor alle drie de domeinen gelden (en waarschijnlijk ook van toepassing zullen zijn op de andere ccTLD’s).

Nieuw versus bestaand

Zo kan er onderscheid gemaakt worden tussen domeinnamen die specifiek voor phishing geregistreerd worden en bonafide domeinnamen die door hackers gecompromitteerd zijn. Er lijken twee strategieën te bestaan:

  • Aanvallers die zich voordoen als nationale bedrijven geven er de voorkeur aan hun eigen domeinen te registreren en hosten, omdat ze dan domeinen kunnen kiezen die klinken als de legitieme domeinnaam, bijvoorbeeld bankpas-valideren.nl. Een dergelijke domeinnaam, met hetzelfde ccTLD als de originele domeinnaam van de bank, in de lokale taal (Nederlands voor Nederland), heeft meer kans om gebruikers met succes om de tuin te leiden dan wanneer deze gehost zou worden op een domein zoals flowershop.jp, dat een ander TLD heeft en geen bankgerelateerde zoektermen.
  • Aanvallers die zich voordoen als internationale bedrijven hechten geen belang aan het topleveldomein. Zij geven er de voorkeur aan om de website van iemand anders te compromitteren om hun campagnes uit te voeren, omdat ze daar niet voor hoeven te betalen. Voor deze aanvallers maakt het niet uit of het domein flowershop.jp heet wanneer ze zich voordoen als een Zuid-Afrikaanse bank of een Amerikaanse kredietvereniging.

Daarnaast laat het onderzoek zien dat 20% van de phishingaanvallen nieuwe (kwaadwillig geregistreerde) domeinnamen gebruikt en zich op minder dan 5% van de bedrijven richt (dit zijn voornamelijk lokale bedrijven). Bij de grote meerderheid van de phishingaanvallen (80%) worden oude (waarschijnlijk gecompromitteerde) domeinnamen gebruikt en die richten zich op willekeurige, vaak internationale bedrijven.

Mitigatie

Mitigeren kan op twee niveaus: op DNS-niveau of op webniveau (of beide). Op DNS-niveau kan de voor phishing gebruikte domeinnaam worden verwijderd uit de naamruimte en uit het zonebestand. De domeinnaam kan ook buiten werking worden gesteld (suspended), waarbij hij wordt verwijderd (delisted) uit de DNS-zone, maar niet uit de naamruimte. Ten slotte is het mogelijk dat de domeinnaam in de zone en naamruimte gehandhaafd blijft, maar dat de autoritatieve DNS-servers (NS-records) ervan worden gewijzigd in een veilige server. Op webniveau kan de phishingcontent simpelweg van de website worden verwijderd of kan de content onbereikbaar worden gemaakt via de webserver.

De leeftijd van een domein heeft (onbedoeld) ook invloed op de manier waarop phishing wordt gemitigeerd. Het blijkt dat er bij oude, vaak gecompromitteerde domeinen weinig sprake van mitigatie op DNS-niveau is. Mitigatie vindt plaats op het niveau van webapplicaties en wordt afgehandeld door hostingproviders. Bij nieuw geregistreerde domeinen zien we een mengeling van mitigatie op DNS- en webniveau (afhankelijk van het ccTLD).

Wat niet verschilt: mitigatie van phishing is geen actie die door één enkele partij wordt uitgevoerd. Het is een gemeenschappelijke inspanning van registrars, registry’s, hostingproviders en webmasters, die onafhankelijk van elkaar maatregelen kunnen nemen om phishingaanvallen te mitigeren.

Op dit moment richt het merendeel van het onderzoek zich op de mitigatie van nieuw geregistreerde domeinen, terwijl oude, gecompromitteerde domeinen verantwoordelijk zijn voor 80% van de phishingaanvallen. Meer onderzoek naar gecompromitteerde domeinnamen is dan ook zeer gewenst.

Giovane Moura is Data Scientist bij SIDN Labs

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee
LS
Lezer#4974 Soest 7 januari 2025

Hierbij gaat SIDN voorbij aan het feit dat phishing verzenders graag gebruik maken van niet (correct) in DNS geregistreerde mailservers om hun activiteiten verder te camoufleren. De internetstandaarden voor e-mail gebruik staan toe dat mails afkomstig van niet (correct) geregistreerde mailservers gewoon verwijderd mogen worden. De Italiaanse internet provider Aruba business werkt veel voor de Italiaanse (rijks en lokale) overheden en verwijderd standaard alle mails afkomstig van mailservers (met een IP-adres) die niet als (sub)host correct geconfigureerd zijn als A of MX dns record (fqdn). Dit scheelt enorm veel phishing aanvallen en spam mails die anders afgeleverd worden in de mailbox van de gebruiker.
Hiervoor wordt de paragraaf https://www.rfc-editor.org/rfc/rfc5321#section-2.3.5 ingezet die een fully qualified domain name (of een CNAME die verwijst naar een fqdn) vereist voor de verzendende mailserver. Alle mails van mailservers die niet aan deze voorwaarden voldoen mogen zonder tegenbericht/notificatie verwijderd worden.

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in