Strijd tegen spam verhardt zich
Als onderdeel van de schikking met de FTC moest Bevelander bovendien beloven dat hij zich nooit meer schuldig zou maken aan het versturen van spamberichten met misleidende onderwerpen of vervalste afzendadressen. Maar vorig jaar werd door toezichthouder OPTA wederom een inval gedaan bij Megaprovider voor een onderzoek naar nieuwe spamruns. Toen luidde het verweer dat een spammer misbruik had gemaakt van gehackte computers van twee DSL-klanten.
Wetgeving
Over de jongste affaire doet Megaprovider geen mededelingen. Dat een spammer uit Australië uitwijkt naar Nederland is echter niet zo vreemd. De Australische anti-spamwetgeving is de strengste ter wereld. Het versturen van een ongevraagd e-mail bericht is al strafbaar. In Nederland en andere landen wordt er pas ingegrepen als er klachten worden ingediend.
Toch krijgen spammers het wereldwijd steeds moeilijker. Onlangs is een eerste Chinese spammer gearresteerd. Tot voor kort was China nog een Luilekkerland voor spammers. Internet provider EarthLink boekte onlangs een succesje tegen een bulk e-mail firma uit Nevada, dat 11 miljoen dollar schade moet betalen voor het sturen van spam aan EarthLink abonnees. En een Engelsman die Microsoft’s webmaildienst Hotmail gebruikte voor het versturen van spam mag nu een boete van 45.000 pond betalen.
Overwinning
Maar nu heeft een Amerikaanse spammer dan toch een belangrijke overwinning behaald met wellicht vergaande gevolgen. Het Britse antispambedrijf Spamhaus mag het Amerikaanse e360 Insight niet langer op de zwarte lijst zetten. Insight ontkent niet dat het mailboodschappen verstuurt, maar zegt dat de ontvangers hebben aangegeven commerciële berichten te willen ontvangen. Dat wordt door Spamhaus en ook door de ontvangers van de berichten bestreden. Volgens Spamhaus is de directeur van e360 Insight de partner van weer een andere notoire spammer, Brian Haberstroh, die ook al beweert dat ontvangers hebben toegestemd met ontvangst van mailreclame.
Een Amerikaanse rechter gaf e360 Insight gelijk: de non profit organisatie Spamhaus moet nu 11,7 miljoen dollar aan schadevergoeding moet betalen aan Insight omdat de het blokkeren van de berichten onrechtmatig zou zijn. Spamhaus weigert: Een rechter in een Amerikaanse staat heeft geen zeggenschap over een organisatie in het Verenigd Koninkrijk, zo stelt Spamhaus, en dus blijft de boycot gehandhaafd. Betalen doet Spamhaus ook al niet. De vraag is alleen voor hoe lang. Spammers zullen na deze overwinning mogelijk ook in Engeland hun gelijk proberen te halen, waarna het hek van de dam is. Volgens directeur Steven Linford van Spamhaus is er nog wel iets dat de spammers tegenhoudt: verliezen ze een zaak in Engeland dan moeten ze ook de advocaatskosten van de tegenpartij betalen.
Spannend
Het wordt dus spannend, want e-mail filters gebaseerd op lijsten als die van Spamhaus houden 8 tot 10 miljard berichten per dag tegen. Om die filters te ontlopen en de spamsites in de lucht te houden, moeten spammers volgens het beveiligingsbedrijf McAfee steeds vaker nieuwe domeinen kopen. Gezien de juridische ontwikkelingen zoals nu in de VS, zullen spammers in de toekomst stees vaker proberen om successen via de rechter af te dwingen.