Overslaan en naar de inhoud gaan

Apple laat ontwikkelaars link toevoegen aan app voor betaalde accounts

Apple gaat de regels van zijn App Store versoepelen voor de meeste ontwikkelaars. Het techbedrijf gaat toestaan dat bedrijven zoals Netflix gebruikers via een link in de app een betaalde account kunnen laten aanmaken. Zo kunnen ontwikkelaars de hoge commissie omzeilen die Apple rekent.
Apple App Store
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Apple en Google beheren samen het grootste gedeelte van de smartphones ter wereld met hun besturingssystemen. De bedrijven rekenen ontwikkelaars van apps doorgaans 30% commissie op verkopen in hun appstores. Maar daar is al enige tijd kritiek op. De kwestie leidde tot een slepende rechtszaak tussen Apple en Epic Games, vooral bekend van schietspel Fortnite. Epic beschuldigt Apple van monopolistisch gedrag en machtsmisbruik. Het bedrijf besloot vorig jaar een eigen betalingssysteem in zijn app op te nemen. Apple verbiedt dat in zijn gebruikersvoorwaarden en verwijderde de programma's van Epic daarom uit de App Store. Een Amerikaanse rechter buigt zich momenteel over die zaak.

Toch gaat Apple zijn regels nu dus versoepelen, als onderdeel van een overeenkomst met de Japanse toezichthouder JFTC. De Japanse autoriteiten sluiten daarmee een onderzoek af naar de App Store dat vijf jaar heeft geduurd.

"Om een veilige en naadloze gebruikerservaring te bieden, vereisen de richtlijnen van de App Store dat ontwikkelaars digitale goederen en abonnementen verkopen via het in-app betalingssysteem van Apple. Maar omdat ontwikkelaars van reader-apps geen digitale goederen of diensten in-app te koop aanbieden, is Apple met de JFTC overeengekomen dat ontwikkelaars van deze apps een enkele link naar hun website mogen delen om gebruikers te helpen met het opzetten en beheren van hun account", aldus Apple in een aankondiging. De versoepeling gaat vanaf begin volgend jaar voor ontwikkelaars wereldwijd gelden.

Kritiek blijft

De nieuwe regels gelden echter niet voor ontwikkelaars van spellen voor de iPhone, omdat zij dus wel andere in-app-aankopen hebben. Daarnaast blijft Apple het bedrijven verbieden om andere vormen van betalingen in hun apps op te nemen. 

Epic Games-CEO Tim Sweeney blijft dan ook kritiek houden. Op Twitter zegt hij dat het moeilijk is om te begrijpen dat deze link wel veilig is, maar dat het accepteren van directe betalingen in Fortnite niet veilig is. Hij wijst er daarnaast op dat bijvoorbeeld Amazon Prime wel digitale goederen aanbiedt. Daar is het mogelijk om films te huren of te kopen. "Dat kan als in-app ervaren worden."

En ook Spotify, dat bij de Europese Unie een mededingingsklacht heeft ingediend tegen Apple, blijft kritisch. Het bedrijf zegt in een verklaring tegenover Reuters dat deze gelimiteerde oplossing niet alle problemen oplost. 

Nieuwe wet Zuid-Korea

Het is overigens niet voor het eerst dat Apple op de vingers wordt getikt over het beleid in de App Store. Zuid-Korea heeft eerder deze week als eerste land een einde gemaakt aan de machtspositie van Apple en Google op het gebied van betalingen op hun mobiele platforms. Een bedrijf als Epic Games mag na invoering van een nieuwe wet klanten in een spel als Fortnite direct kosten in rekening brengen en daarmee Apple en Google omzeilen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in