Betalen via Ultra Wide Band komt eraan

In tegenstelling tot NFC, dat nu al veel gebruikt wordt om met smartphones in winkels te betalen, kan NEAR dankzij UWB heel gericht over grotere afstanden worden gebruikt, vertelt Thijs Janssen, die vanuit ING Factory bij het project betrokken is. “Het gebruikt dezelfde beveiliging als NFC, maar hiermee kun je iemand op grotere afstand aanwijzen en identificeren, wat bijvoorbeeld op de markt of in de kroeg veel gemakkelijker is.” Ook is het door het grotere bereik eenvoudiger om met meerdere mensen tegelijk betaalafspraken te maken, bijvoorbeeld om een betaalpot te creëren tijdens het uitgaan of op vakanties.
Beter dan Tikkie?
Martijn van der Linden van chipmaker NXP noemt het vooral een spannende use case. “Er worden steeds meer toepassingen voor UWB ontwikkeld, bijvoorbeeld in de automotive industrie voor het ontgrendelen van auto’s.” Volgens Van der Linden is het onmogelijk met 100% zekerheid te voorspellen welke toepassingen wel en niet succesvol worden, maar hij noemt NEAR in elk geval een goede kandidaat. De reden voor zijn positieve inschatting is dat NEAR een veilige en snelle oplossing is voor ad-hoc betalingen, die in principe nog weer een stuk gemakkelijker zou moeten zijn dan populaire alternatieven als Tikkie of ING Betaalverzoek.
Wanneer de methode algemeen beschikbaar wordt, is nog moeilijk te zeggen. Er zijn al diverse high-end smartphones op de markt die zijn uitgerust met ultra-wideband mogelijkheden, waaronder iPhones (maar dan niet met de NXP Trimension SR100T-chip die nu voor NEAR is gebruikt). In theorie kunnen deze telefoons straks ook van deze betaalmethode gebruikmaken, maar zover is het voorlopig nog niet. “Dat hangt van veel meer factoren af dan alleen de technologie,” weet Janssen. In de pilot samen met smartphonemaker Samsung zal vooralsnog alleen gebruik worden gemaakt van diens toptoestellen Galaxy Note 20 Ultra, de Galaxy S21 Ultra en de Galaxy S22+ Ultra.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee