Overslaan en naar de inhoud gaan

Lessen van andere landen met corona-apps

Het kabinet zegt terug te gaan naar de tekentafel na het fiasco rond de supersnelle ontwikkeling van een app die moet helpen de terugkeer naar een normale samenleving in goede banen te leiden in de nasleep van de COVID-19-pandemie. Hoe pakken de overheden in andere landen dat eigenlijk aan?
infected
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

Verschillende deskundigen vegen de vloer aan met de manier waarop de overheid de afgelopen weken even snel een nieuwe app in elkaar dachten te laten draaien die mensen zou attenderen als zij in contact waren geweest met COVID-19-besmette anderen. De procedure deugde niet, de vereisten aan zo'n app waren niet duidelijk, evident geschikte techniek ontbrak en er is onvoldoende bekend over het nut en de noodzaak van zo'n tracking-app.

Een reeks experts die AG Connect sprak, liet zien hoe de overheid zo'n proces zou moeten aanpakken als rekening gehouden wordt met de laatste ideeën rond software-ontwikkelingstrajecten.

Maar een van die adviezen was ook: Begin niet vanaf scratch, want er is in de landen om ons heen al zo veel ervaring opgedaan waar van geleerd kan worden. VPNGids.nl - een beoordelingssite voor VPN-providers - heeft een uitgebreid overzicht gemaakt van wat er in in totaal 31 landen gebeurt aan software-ontwikkeling ten behoeve van de indamming van COVID-19. Zij hebben daarbij het accent gelegd op de privacybescherming.

Belgen bouwen verder op Europees initiatief

Zo komt er volgens VPNGids.nl bijvoorbeeld in België heel binnenkort wel een tracing-app op basis van Bluetooth. De regering wil hiermee besmettingen in kaart brengen en mensen kunnen waarschuwen die gevaar lopen op besmetting. De Belgische overheid baseert de app op het werk van de Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing (PEPP-PT), een groep van 130 wetenschappers die een privacy-vriendelijke contract-tracing app heeft ontwikkeld. Het is echter mogelijk dat België in tweede instantie toch is teruggeschrokken. De Belgische minister Philippe De Backer zegt namelijk dat er voor een contactonderzoek geen app nodig is en suggereert dat deze voorlopig ook niet komt. 

In Duitsland is een app geïntroduceerd die in combinatie met verschillende fitness-bandjes zoals Fitbit, Polar maar ook smartwatches, gegevens kan registreren zoals hartslag, lichaamstemperatuur, bloeddruk en slaappatroon. Die gegevens stuurt de app op naar het Robert Koch Instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM. Het doel is de symptomen van corona te kunnen herkennen. De deelname is vrijwillig, maar de Duitse bevolking loopt er niet erg warm voor. Het ministerie van Volksgezondheid meldt bovendien dat er niet officieel voor deze app gekozen is, meldt het ANP. "Wij hebben het Fraunhofer-Institut gevraagd een app te ontwikkelen op basis van die technologie, maar we blijven ook naar andere opties kijken", aldus het ministerie in een verklaring.

Ook de Britse overheid denkt na over de introductie van een contact-tracing app, waarschijnlijk op basis van Bluetooth, maar mogelijk wordt ook GPS ingezet. Privacy lijkt geen prioriteit te hebben.

Lees voor een volledig overzicht van 31 onderzochte landen de blog op VPNGids.nl.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in