Mixed reality gaat het maken
Microsoft startte het vierde kwartaal met de introductie van zijn mixed reality-ecosysteem. In november bleek dat ook Apple druk bezig is met een augmented-realitybril als opvolger voor de iPhone. Vlak voor kerst kwam het geheimzinnige bedrijf Magic Leap eindelijk met foto’s en uitleg over zijn eerste prototype dat in 2018 beschikbaar zal komen voor ontwikkelaars. Je hoeft niet helderziende te zijn om te voorspellen dat 2018 een boeiend jaar gaat worden. Volgende week wordt de CES 2018 gehouden in Las Vegas en zullen we ongetwijfeld meer horen over de plannen.
Waar gaat het om? Mixed reality headsets en tablets beloven een nog grotere transformatie teweeg te brengen dan de smartphone. Hoe is dat mogelijk? Het concept van de appstore heeft zijn tijd gehad. Na 10 jaar hebben we bijna 3 miljoen Android apps en ruim 2 miljoen iPhone apps. We hebben tientallen apps op onze telefoon en hebben een zoekfunctie nodig om apps te vinden, tenminste als we nog weten hoe die app heette. De sociale media die zo succesvol zijn door de smartphone, moeten we bedienen via een scherm waar we verdwalen in talloze opties. Door IoT hebben we nog meer apps nodig.
Hologram
Mixed reality-makers beloven ons een bril die lijkt op een gewone bril. Een bril waarmee de interactie tussen mensen onderling en met hun omgeving beter wordt dan in werkelijkheid. Niet alleen door het projecteren van levensechte hologrammen maar ook door het toevoegen van geluid, door automatische vertaling, door onze omgeving en gebaren te herkennen, door eye-tracking en door slimme assistenten. Eén scherm dat alle andere schermen zal vervangen. Science fiction? Bedrijven als Magic Leap en Meta hebben aangekondigd dat binnenkort hun ontwikkelaars niet meer achter een beeldscherm ontwikkelen maar gebruik zullen maken van zo’n bril.
Privacy
Smartphones kunnen een schat aan digitaal bewijs leveren voor opsporing en forensisch onderzoek. Ook in dat opzicht was 2017 een interessant jaar: met de stappenteller van de verdachte op de moord van Koen Everink en de reconstructie van de fietsroute van de vermiste Anne Faber. Je eigen smartphone en providers houden nu al bij wat je op het internet doet en waar je je op welk moment bevindt in de werkelijke wereld. In mixed reality wordt ook bijgehouden wat je daar aan het doen was en waar je ogen op gericht waren. Misschien is dit reden voor bezorgdheid, maar met een betere handhaving van de nieuwe privacywet denk ik dat mixed reality ons echt iets te bieden heeft. Na 50 jaar toetsenbord, monitor, muis en touch-scherm wordt het tijd voor wat anders.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee