Nederlandse app-devs mogen zich aanmelden voor ander Android-betalingssysteem
In maart dit jaar heeft Google aangekondigd dat het de verplichte winkelnering van appstore plus betalingssysteem gaat doorbreken. Uitgevers van Android-apps kunnen ervoor kiezen om hun producten (en app-gebonden diensten) wel aan te bieden in de Play Store, maar om dan niet Google's systeem voor betalingsverwerking te benutten. In theorie kan dan marktwerking optreden voor betalingssysteem om apps en in-app aankopen te factureren. In de praktijk lijkt dat vooralsnog tegen te vallen.
Onder druk
Google geeft namelijk een relatief kleine korting aan developers die de verplichte Play Store-afdracht van 30% app-omzet willen vermijden. Zij die kiezen voor een alternatieve betalingsverwerking winnen daarmee 4% van hun app-omzet, schrijft Ars Technica. Eerder heeft Apple onder druk ook een soortgelijke keuzemogelijkheden ingevoerd voor zijn App Store voor iOS-apps. Daarbij hoeven app-developers dan niet meer 30% af te dragen, maar 27%. Ars Technica legt uit dat dit het reguliere tarief is minus de 3% die creditcardmaatschappijen in de regel rekenen voor verwerking van betalingen.
In het geval van alternatieve betalingssystemen voor Android-apps gaat Google nog 1% lager zitten, dus in het voordeel van developers. De zoekmachine die iOS-concurrent Android heeft ontwikkeld, stelt echter nog wat eisen en beperkingen. Zo is de nieuwe pilot niet voor Amerikaanse apps en mogen games niet meedoen. Laatstgenoemde app-soort is vaak verantwoordelijk voor de grotere inkomsten en Fortnite-maker Epic is vanwege die populaire game de strijd aangegaan met Apple én Google.
Europa, plus 4 andere landen
De pilot om andere betalingsverwerking te doen via de Play Store is beschikbaar in de Europese Economische Ruimte (EER). Daarin bevinden zich naast Nederland ook landen als België, Duitsland, Frankrijk, Finland, Ierland, Italië, Luxemburg, Noorwegen, Spanje en Zweden. Naast de EER mogen ook developers uit een viertal andere landen zich aanmelden. Dit zijn Australië, India, Indonesië en Japan. De pilot is op 1 september begonnen, valt te lezen in een supportdocument van Google.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee