Nieuwe LibreOffice-versie leent lint van Microsoft Office
De NotebookBar in de nieuwste LibreOffice-versie vertegenwoordigt een radicaal nieuwe benadering van de gebruikerinterface, stelt de stichting achter de ontwikkeling van dit open source-pakket. De veranderde gebruikersinterface is gebaseerd op het MUFFIN-concept (My User Friendly & Flexible INterface) dat eind 2016 al is aangekondigd en dat moet zorgen voor een gebruiksvriendelijk en flexibel aanpasbaar uiterlijk voor de tegenhanger van Microsoft Office.
Drie UI-'smaken'
In het kader van dat design-gerichte concept komt de NotebookBar nu in drie 'smaken' voor de gebruikersinterface. Dit zijn de indeling in tabs, naar voorbeeld van Microsofts Office-lint (ribbon), een opzet in groepen, en een UI ingedeeld naar context. Eerstgenoemde moet dus direct bekend en bruikbaar zijn voor overstappers vanaf Microsofts marktdominante Office-pakket. De tweede geeft gebruikers met slechts één muisklik meteen toegang tot veelgebruikte, zogeheten 'first-level' functies. Zogeheten 'second-level' functies zijn dan met twee muisklikken te bereiken.
Tot slot is er de contextuele UI-indeling waarbij de cohesie tussen de verschillende kantoorapplicaties in LibreOffice hechter is gemaakt. De consistentie tussen bijvoorbeeld de tekstverwerker en de spreadsheet is daarbij vergroot. Naast deze uiterlijke verbetering op basis van MUFFIN bevat LibreOffice 6.2 ook vernieuwingen onder de motorkap. Dit omvat onder meer een verhoogd prestatieniveau voor het bijhouden van wijzigingen in grote documenten, verbeteringen in de cloud-uitvoering van LibreOffice, plus een vereenvoudigde en meer responsive gebruikersinterface voor mobiele apparaten.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee