Polsbandje Vierdaagse faalt
Deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse klaagden de afgelopen dagen over de nieuwe polsbandjes, die zijn voorzien van een barcode. Het scannen van de bandjes bij de controlepunten verliep niet vlekkeloos, waardoor het lang kon duren voor de wandelaars verder konden. Omdat een oplossing te lang op zich laat wachten, heeft de marsleiding de controlekaart met de kniptang weer in ere hersteld.
"In feite hanteren we het systeem dat we in 2009 ook nog kenden", zegt marsleider Johan Willemstein. "Ook toen werden start en finish geregistreerd door een barcode te scannen, terwijl de wandelaars onderweg gecontroleerd werden met behulp van een controlekaart."
De Vierdaagse voerde de polsbandjes dit jaar in om fraude te voorkomen en 'zwartwandelaars' van het parkoers te weren. Het systeem leidde niet alleen tot problemen voor de wandelaars, de marsleiding had op dinsdagavond uren nodig om het aantal uitvallers te tellen. Het systeem wordt dit najaar geëvalueerd. Dan moet ook duidelijk worden of de Vierdaagse verder gaat met de polsbandjes.
Bij de start donderdagmorgen hebben de 37.500 deelnemers allemaal een kaart gekregen die ze onderweg moeten laten knippen.
De stichting die de Nijmeegse Vierdaagse organiseert heeft de laatste jaren diverse andere geautomatiseerde registratiesystemen overwogen. Een chip in de schoenveter, identificatie met de mobiele telefoon en chipppas met bijbehorend controlepoortje zijn na evaluatie allemaal verworpen. In 2009 is een proef genomen met de barcoe op het polsbandje en die technologie is uiteindelijk gekozen. Aan de streepjescode is alle informatie van de individuele deelnemer gekoppeld. Het polsbandje mag gedurende de Vierdaagse niet worden verwijderd.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee