Overslaan en naar de inhoud gaan

Succesvolle Ierse corona-app doneert code aan Linux Foundation

Ierland heeft de code van zijn corona-app, die gebruikt wordt voor contactenonderzoek, gedoneerd aan een opensourceproject genaamd Linux Foundation Public Health Initiative. De app bleek na de lancering begin juli erg succesvol. In de eerste week werd hij 1,3 miljoen keer gedownload, wat neerkomt op ongeveer 37 procent van de Ierse bevolking van 16 jaar en ouder. Diverse andere landen hebben dan ook interesse in de app.
infected
© CC0 - Pixabay.com
CC0 - Pixabay.com

De Ierse corona-app werd ontwikkeld door NearForm, een softwareontwikkelingbedrijf. De dag nadat de app verscheen tweette de CEO van het bedrijf, Cian Ó Maidín, dat het bedrijf een oplossing had gevonden voor "contactenonderzoek voor overheden". Daarbij claimde hij dat het systeem binnen een maand op nationaal niveau uitgerold kan worden, schrijft Business Insider.

Deze week werd vervolgens duidelijk dat de code open source werd. De Ierse gezondheidsautoriteit, Health Service Executive (HSE), doneerde de code namelijk aan een project van de non-profitorganisatie Linux Foundation. Dit project, het Linux Foundation Public Health Initiative, bouwt, verzamelt en onderhoudt opensourcesoftware die gezondheidsautoriteiten helpen bij de strijd tegen COVID-19 en toekomstige epidemieën.

Door de app te doneren kunnen landen wereldwijd snel aan de slag met de app, om er hun eigen versie van te maken. De app heeft via de donatie de naam COVID Green gekregen, aldus NearForm in een aankondiging. De broncode is nu al beschikbaar op GitHub, wat betekent dat iedereen ermee aan de slag kan.

COVID Green gaat de wereld over

Nu COVID Green voor iedereen te gebruiken is, hebben diverse landen ook interesse getoond in het gebruik van de app. NearForm heeft bijvoorbeeld tegenover Business Insider bevestigd dat de Amerikaanse staat Pennsylvania met het bedrijf samenwerkt om een eigen versie van de app te maken. Ook zijn er gesprekken met het Verenigd Koninkrijk over de app. 

In de eigen aankondiging zegt NearForm dat ook diverse andere Amerikaanse staten, Noord-Ierland en een aantal Europese landen aan eigen versies van de app werken. In Gibraltar wordt de app zelfs al gebruikt. 

Nederlandse app

COVID Green lijkt qua werking wel wat op de Nederlandse app, CoronaMelder. De app gebruikt net als CoronaMelder de API van Google en Apple, en verstuurt bluetooth-signalen die zoeken naar andere telefoons met de app. Op die manier kunnen telefoons bijhouden welke andere apparaten in de buurt zijn geweest. Blijkt een gebruiker COVID-19 te hebben, dan vraagt HSE diegene om dat in de app te melden. Andere gebruikers die in de buurt waren van de besmette persoon krijgen vervolgens een waarschuwing.

Volgens HSE-CIO Fran Thompson heeft de app ook al besmette mensen opgepikt. "Een aantal van hen waren contacten die niet via het handmatige onderzoek naar voren kwamen. Die mensen hadden we anders nooit gevonden."

In Nederland wordt de CoronaMelder-app op 1 september pas landelijk uitgerold. Eerst worden nog diverse praktijktests en security-tests uitgevoerd. Daarnaast moet de Autoriteit Persoonsgegevens nog een advies geven op het gebied van privacy. De Nederlandse app is door een team van experts ontwikkeld en gebruikt dus geen code van COVID Green.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in