Overslaan en naar de inhoud gaan

3D-printer in ruimtestation ISS

De printer wordt ingezet om kwijtgeraakte of beschadigde onderdelen te vervangen en moet daarnaast ook nieuwe producten voortbrengen. Dat blijkt uit een video die NASA online heeft gezet. Oorspronkelijk was het plan om de printer pas in augustus 2014 in gebruik te nemen, maar de printer van Made in Space is eerder klaar dan gepland. De 3D-printer functioneert zonder zwaartekracht naar tevredenheid, is gebleken uit recente tests.
3D-print
© DUS architects
DUS architects

In de video leggen NASA-astronaut Timothy Creamer en medewerkers van Made in Space uit hoe en waarvoor de 3D-printer in het ISS gebruikt gaat worden.

In geval van beschadigde of kwijtgeraakte onderdelen en gereedschap zijn astronauten nu nog afhankelijk van de beschikbare voorraad in het ruimtestation of leveringen vanaf aarde. Dat betekent dat sommige onderdelen lang op zich laten wachten. Het meenemen van reserveonderdelen zorgt bovendien voor extra gewicht aan boord van het ruimtestation. NASA schat dat 30 procent van alle reserveonderdelen aan boord in de toekomst geprint kunnen worden.

Nederlandse inbreng

NASA kan straks blauwdrukken van vaste onderdelen die vaak nodig zijn of kwijtraken van te voren op de 3D-printer laden. Daarnaast is het mogelijk vanaf aarde nieuwe blauwdrukken naar de printer te versturen. De 3D-printer beschikt over elektronica van de Nederlandse 3D-printerbouwer Ultimaker. Het apparaat wordt niet groter dan een schoenendoos en de behuizing is volledig van metaal gemaakt, met aan de voorzijde een glazen plaat.

Voedsel printen voor lange missies

NASA is ook van plan voedsel te gaan printen tijdens lange missies, zoals bijvoorbeeld naar Mars. In mei van dit jaar werd bekend dat de ruimtevaartorganisatie een onderzoeksbeurs heeft gegeven aan een groep onderzoekers die een 3D-printer wil maken die verschillende soorten voedsel kan afdrukken. De Systems & Materials Research Corporation kreeg 125.000 dollar om zes maanden onderzoek te doen. Het zou onder eer gaan om geprinte poeders met ingrediënten als suiker, complexe koolhydraten en proteïnen. Die poeders zijn 30 jaar houdbaar, wat verspilling moet verminderen.

Daarnaast testte NASA onlangs succesvol een 3D-geprint onderdeel van een raket. Op die manier hoopt de ruimtevaartorganisatie het fabriceren van raketten goedkoper te kunnen maken.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in