Overslaan en naar de inhoud gaan

Accenture en Philips verlichten leed ALS

ALS is een ziekte waarbij de zenuwcellen in het ruggenmerg en de hersenen langzaam afsterven. De patiënt krijgt daardoor steeds minder controle over zijn eigen spieren. Het uitvallen van de ademhalingsspieren is meestal de oorzaak van het overlijden van iemand met ALS. Naar schatting hebben 400.000 mensen over de hele wereld deze ziekte, waarvan 1500 in Nederland.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Systeem neemt uitvallende spierfuncties over

De exacte oorzaak van ALS is nog niet bekend. Evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Patiënten kunnen in een later stadium van de ziekte volledig verlamd raken, terwijl ze wel hun volledige hersenfunctie behouden. Dat laatste bracht Accenture en Philips op het idee om een systeem te maken waarmee hersengolven kunnen dienen voor het besturen van machines.

Via een draagbaar display en de Emotiv Insight Brainware die EEG hersengolven registreert, kan een commandomodule worden gemaakt. Deze module kan een aantal producten van Philips aansturen, waaronder de Philips SmartTV (met TP Vision), Philips slimme HUE verlichting en de Philips Lifeline medische alarmeringsdienst. Patiënten die hun ogen nog kunnen bewegen kunnen de commando's geven met oogbewegingen. Een derde alternatief is besturing door middel van spraak.

Proof of concept

De proof of concept applicatie laat zien hoe bestaande technologie kan worden toegepast ten behoeve van de levenskwaliteit van ALS patiënten. Wanneer patiënten de controle over hun spieren en ogen verliezen, kunnen ze de Philips producten in hun thuisomgeving met behulp van hun hersenen toch effectief bedienen. De Accenture Technology Labs in San Jose, Californië ontwikkelden in samenwerking met het Philips Digital Accelerator Lab in Nederland, de software die de verbinding maakt tussen de sensoren en een aangepaste laptop. Die laptop of tablet genereert de stuursignalen voor de producten in huis.

Langer zelfstandig

“Het is onze missie om de kwaliteit van zorg en leven van mensen met ALS te vergroten. We zijn zeer enthousiast over de potentie van dit concept omdat het mensen met ALS meer onafhankelijkheid kan bieden en daarbij de kwaliteit van het leven vergroten. Zeker nu er nog intensief gewerkt wordt aan een effectieve behandeling”, zegt Ineke Zaal, woordvoerder van Stichting ALS Nederland.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in