AI-grondlegger én -criticus erkend met Nobelprijs
AI-grondlegger Geoffrey Hinton heeft, samen met zijn collega John Hopfield, de Nobelprijs voor Natuurkunde gekregen. De twee zijn in 1980 onderzoek gestart wat in wezen de basis is voor de huidige golf aan AI-toepassingen, die mogelijk zijn door enorme vooruitgang in rekenkracht.
Hinton prijst de voordelen van kunstmatige intelligentie (AI) aan, maar heeft ook oog voor de risico's ervan. Hij heeft begin 2023 gewaarschuwd voor de gevaren van systemen als ChatGPT. Die boodschap uitte hij toen hij vertrok bij Google. Nu wordt hij, samen met collegawetenschapper Hopfield, onderscheiden met de Nobelprijs voor Natuurkunde.
Fundamentele uitvindingen
Hopfield wordt door de Nobel-stichting geprezen om zijn uitvinding van 'associatief geheugen' dat beeldmateriaal kan opslaan en reconstrueren, en dat ook kan voor andere soorten patronen in data. Hinton wordt gelauwerd om zijn uitvinding van een methode om op autonome wijze eigenschappen in data te vinden. Daardoor is het mogelijk om taken uit te voeren zoals het identificeren van specifieke elementen in afbeeldingen.
Deze twee uitvindingen zijn bepalend geweest voor de verdere ontwikkeling van machine learning, die berust op kunstmatige neurale netwerken. Huidige generatieve AI-toepassingen, gebaseerd op grote taalmodellen (large language models, LLM's) bouwen hier op voort. De nu 76-jarige Hinton werkt al sinds 1972 aan neurale netwerken en was daarmee zijn tijd - en veel andere wetenschappers - ver vooruit. Hij kreeg voor zijn werk in 2018, samen met twee collega's, al de prestigieuze Turing Award.
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee