Overslaan en naar de inhoud gaan

'Betaalde Twitter-API dwingt honderden onderzoeken tot stoppen'

Na meerdere keren uitstellen kondigde Twitter vorige week dan toch de nieuwe prijzen voor zijn API aan. Als gevolg daarvan is deze nauwelijks meer gratis toegankelijk. Honderden onderzoeken komen daardoor in gevaar, waarschuwen wetenschappers nu in een brief van de Coalition for Independent Technology Research.
Elon Musk
© Shutterstock
Shutterstock

Voorheen konden onder meer wetenschappers gratis gebruik maken van de API van Twitter, bijvoorbeeld om gesprekken over specifieke onderwerpen te analyseren of om bots te onderzoeken. De kennis die met dergelijke onderzoeken wordt opgedaan, wordt gedeeld met bijvoorbeeld journalisten, beleidsmakers en het publiek.

Maar daar komt dus een einde aan. Twitter kondigde vorige week op zijn eigen platform aan dat de gratis toegang tot de API alleen nog gebruikt kan worden voor het schrijven van tweets, voor het testen van de API tot maximaal 1.500 tweets per maand en voor het inloggen met Twitter in andere apps. Wie veel tweets wil verzamelen voor onderzoeken, moet daar voortaan dus voor gaan betalen. Dat geldt ook voor wetenschappelijke onderzoeken.

Tienduizenden dollars per maand

Volgens de Coalition for Independent Technology Research komen daardoor dus vele onderzoeken in gevaar, omdat de vereiste toegang onbetaalbaar wordt. De goedkoopste variant kost 100 dollar per maand en laat onderzoekers 10.000 tweets per maand verzamelen. Dat zou slechts 0,3% zijn van wat eerder in een dag verzameld kon worden, zonder dat daarvoor betaald werd.

Om toch voldoende tweets te kunnen verzamelen, zou de Enterprise-tier gebruikt moeten worden. Maar die kost tussen de 42.000 en 210.000 dollar per maand, wat voor onderzoekers veel te duur is. En zelfs dit abonnement zou niet voldoende zijn voor systematisch, grootschalig onderzoek naar de impact van Twitter op de samenleving. 

De coalitie vroeg onderzoekers in een enquête naar de gevolgen. Daaruit blijkt dat zeker 250 projecten in gevaar komen door dit nieuwe beleid. Het gaat onder meer om onderzoek naar de verspreiding van schadelijke content, nepnieuws, nieuwsconsumptie, verkiezingen en politiek gedrag. Volgens de wetenschappers zou het zelfs onmogelijk zijn om onderzoek te doen naar de communicatie en interactie van een kleine populatie, zoals de 705 leden van het Europees Parlement. 

Daarnaast komt er door het nieuwe beleid een einde aan minstens 76 langlopende projecten, waaronder dashboards, tools en code packages die andere onderzoekers, journalisten, hulpdiensten, onderwijzers en Twitter-gebruikers ondersteunen, aldus de coalitie. 

Betaalde API vaak uitgesteld

De wijzigingen komen niet uit de lucht vallen: Twitter kondigde begin februari al aan dat er een einde kwam aan de gratis API. Op die manier hoopt het platform van Elon Musk nieuwe manieren te vinden om geld te verdienen.

In eerste instantie zou die wijziging op 9 februari al in gaan, maar de prijswijzigingen werden diverse keren uitgesteld, om onbekende redenen. Pas vorige week werd duidelijk wat de nieuwe prijzen zouden worden. De wijziging moet deze maand ingaan. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in