Overslaan en naar de inhoud gaan

CWI spin-off linkt data cultureel erfgoed

Gisteren lanceerde het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid daartoe een publieke service onder de naam CultuurLINK. Een dienst, die cultureelerfgoed-instellingen toegang biedt tot kennis en informatie over elkaars collecties. Deze collecties worden zo vanuit nieuwe perspectieven toegankelijk en geven de beheerders mogelijkheden om eindgebruikers een rijkere ervaring te bezorgen.
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Collectiebeheerders kunnen met de nieuwe web-applicatie terminologiebronnen linken met externe databases. Dit is met name voor kleinere instellingen interessant omdat ze, met hun huidige huidige bronnen als vertrekpunt, toegang krijgen tot data die hun collecties verrijken met bijvoorbeeld achtergrondinformatie of meertaligheid. Nationale cultureelerfgoedinstellingen als Beeld en Geluid, Naturalis en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed (RCE) fungeren daarbij - in een hub-and-spoke-configuratie - als digitale informatieknooppunten.

NOS Journaal

De technologie voor CultuurLINK werd ontwikkeld en geleverd door Spinque, een in wiskundige zoektechnologie gespecialiseerde spin-off van het Amsterdamse Centrum voor Wiskunde en Informatica. De samenwerking tussen CWI, Spinque en Beeld en Geluid heeft inmiddels al een inhoudelijke verbinding mogelijk gemaakt tussen de collectie Polygoonjournaals en enkele fotocollecties van het NIOD. Daardoor kan iemand, bij het bekijken van een journaal, gerelateerde foto’s van het NIOD oproepen. Linkeddataspecialist Michiel Hildebrand van Spinque ziet ook mogelijkheden voor met actuele mediabronnen: “Op eenzelfde manier zou je een item uit het NOS Journaal kunnen verbinden met een historische beeldcollectie“.

Onderzoeksproject

De basis voor CultuurLINK werd gelegd in het onderzoeksproject MultimediaN E-Culture (2005-2009) waarin CWI met onder meer de Vrije Universiteit Amsterdam, het eerste digitale erfgoed netwerk maakte, en COMMIT SealincMedia waarin een prototype werd gemaakt om vocabulaires met elkaar te linken. Resultaten uit dit onderzoek, in combinatie met de zoektechnologie van Spinque, staan aan de basis van de nieuwe dienst en laten zien hoe wetenschappelijk onderzoek heeft geleid tot een toepasbare innovatie.

Voor musea brengt het linken van vocabularies nieuwe services en applicaties een stuk dichterbij. Binnen het EU onderzoeksproject Comsode maakte Spinque eerder al een prototype waarin links naar DBPedia werden gebruikt voor het ontsluiten van de Rijksmuseum collectie. Door de links kan de collectie bijvoorbeeld in meerdere talen doorzocht worden en levert *La Lechera* het melkmeisje van Vermeer op. Het Rijksmuseum is nu zelf begonnen om met CultuurLINK hun terminologiebronnen te linken aan internationale databases.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in