Overslaan en naar de inhoud gaan

Delftse loop-robots rennen nu ook

"Het begrijpen van de menselijke renbeweging is noodzakelijk voor de ontwikkeling van hulpmiddelen die gehandicapte mensen laten rennen, zoals hardloopprotheses en voor hulpmiddelen die gezonde mensen beter laten rennen", zegt Karssen. "Deze hulpmiddelen worden nu al wel ontwikkeld, maar het ontbreekt nog aan fundamenteel inzicht in de renbeweging. Een grote onbekende factor vormen verstoringen, zoals een onverwachte duw of hoogteverschillen in de ondergrond".
Tech & Toekomst
Shutterstock
Shutterstock

Overzichtelijk houden

TU Delft heeft ruime ervaring met looprobots. Bij de ontwikkeling daarvan gaan de onderzoekers zo veel mogelijk uit van de oorspronkelijke menselijke manier van bewegen. Om meer inzicht te krijgen in de menselijke renbeweging, analyseerde Karssen de renbeweging met simulatiemodellen en robots zoals Phides. Deze robot zit nog vast aan een geleider en kan zijn bovenlichaam niet draaien. Maar dat is volgens Karsens vooral bedoeld om het geheel in het begin nog overzichtelijk te houden: "... uiteindelijk zullen we echt rennende robots maken, al kan dat nog geruime tijd duren".

Karssen constateerde in ieder geval dat er de nodige mogelijkheden zijn voor het verbeteren van zijn tweebenig rennende robots. Hij overweegt onder meer mechanische aanpassingen, zoals het aanbrengen van speciale (niet-lineaire) veren, het verplaatsen van het zwaartepunt en veranderingen in de beweging zelf. Zo zou het een optie zijn het been, vlak voordat de robot contact maakt met de grond, enigszins naar achteren te laten zwaaien.

Betere exoskeletten

Verder levert het mede door technologiestichting STW gefinancierde onderzoek aanknopingspunten voor het verbeteren van renhulpmiddelen. Effectief en weinig kostbaar lijkt bijvoorbeeld het aanbrengen van niet-lineaire veren in exoskeletten. Karssen promoveert op vrijdag 18 januari op dit onderwerp.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in