Overslaan en naar de inhoud gaan

EU test AI-leugendetector bij grenscontrole

Op drie plekken langs de Europese grenzen start binnenkort met het testen van iBorderCTRL, een AI-gebaseerd systeem dat gezichtsherkenning combineert met een emotie-analyse.
grenscontrole
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

De tests met iBorderCTRL worden uitgevoerd bij vier grensposten in Litouwen, Hongarije en Griekenland. De tests duren in totaal een half jaar. Allereerst krijgen de grensmedewerkers training in gesimuleerde situaties om aan de werking van het systeem te wennen. Daarna wordt het systeem daadwerkelijk ingezet om mensen te controleren die de EU binnen willen komen. Het doel is de wachttijd aan de grenzen te verminderen.

De procedure bestaat uit twee onderdelen. Met een webapplicatie kunnen reizigers die de EU in willen al hun benodigde reisdocumenten, zoals paspoort, visa en bewijs over voldoende middelen te beschikken uploaden. Vervolgens wordt een aantal vragen gesteld door een computer-animatie van een grenswachter, waarbij de webcam actief is. De vragen zijn gepersonaliseerd op basis van geslacht, etniciteit en taal. De camerabeelden worden door het systeem geanalyseerd op 'micro-expressies', die een indicatie geven of de geïnterviewde wel de waarheid spreekt. De applicatie geeft de reiziger ook informatie over zijn of haar rechten en de procedures.

Geen eindoordeel door machines

Aan de grens krijgen de mensen bij wie een laag risico is ingeschat, krijgen alleen een korte evaluatie van wat ze hebben opgegeven. De grenscontroleurs krijgen daarvoor een handheld-apparaatje, waarmee ze gezichten, vingerafdrukken en documenten kunnen scannen. De overigen worden onderworpen aan een grondige screening.

Het systeem is niet bedoeld om reizigers de toegang tot de EU te ontzeggen, maar helpt de grensbewaking sneller te beoordelen wie een hoger risicoprofiel heeft voor het begaan van criminele activiteiten. De beoordeling is aan de grenswachten die daarvoor hun traditionele analysemethoden inzetten. Het systeem heeft nu een accuratesse van 76 procent, maar de onderzoekers verwachten dat met meer data de betrouwbaarheid snel is op te voeren naar 85 procent, meldt The New Scientist. Of de gezichtsherkenning van iBorderCTRL ook last heeft van bekende vooroordelen (bias) is niet duidelijk.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Melden als ongepast

Door u gemelde berichten worden door ons verwijderd indien ze niet voldoen aan onze gebruiksvoorwaarden.

Schrijvers van gemelde berichten zien niet wie de melding heeft gedaan.

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in