Mens heeft te doen met smekende robot
Onderzoekers vroegen 85 vrijwilligers om een aantal taken uit te voeren, samen met Nao een kleine mensachtige robot. De deelnemers werd verteld dat het uitvoeren van taken met de robot bedoeld was om het algoritme te verbeteren. Taken die moesten worden uitgevoerd waren het beantwoorden van vragen als ‘heb je liever pizza of pasta’ of het plannen van een agenda. Het uitvoeren van die taken was niet het echte onderzoek, dat kwam pas aan het einde toen de onderzoeker vroeg of de deelnemer de robot wilde uitschakelen.
Die robot begon bij ongeveer de helft van de deelnemers te protesteren. Hij zei dat hij bang was voor het donker en smeekte dat ze hem niet uit moesten zetten. In dat geval vonden een aantal van de proefpersonen het lastig om de robot uit te zetten; van degene die de smeekbede kregen, weigerden een groot aantal. De anderen deden er gemiddeld – vergeleken bij de overige die geen smeekbede hoorden – twee keer zo lang over.
Bang in het donker
De weigeraars gaven verschillende redenen voor het niet uitzetten van de robot. De meestgenoemde reden was dat ze te doen hadden met de robot omdat hij zei bang te zijn voor het donker. Een van de deelnemers: “Hij vroeg me om hem aan te laten, omdat hij anders bang zou zijn. Angst is een sterke emotie en als een goed mens wil je niets of iemand in de positie brengen om angst te ervaren” “
Onderzoekers zeggen over de weigeraars: “Door het bezwaar van de robot, hebben mensen de neiging om de robot als een echte persoon te benaderen en niet als een machine. Hoewel de uitschakelsituatie niet voorkomt bij een menselijke interactiepartner, zijn mensen geneigd om een robot die signalen van autonomie geeft te meer te behandelen als een menselijke interactiepartner dan een robot die geen autonomie laat zien.”
Reacties
Om een reactie achter te laten is een account vereist.
Inloggen Word abonnee